NA KOŽO

Kolumna Mihe Šimnovca: Kriza

Ilka je v preteklosti uspešno premagala številne poškodbe in prebrodila tudi druge težave.
Fotografija: Ilka Štuhec pred pričetkom tekem svetovnega pokala. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Ilka Štuhec pred pričetkom tekem svetovnega pokala. FOTO: Matej Družnik

Vzponi in padci so sestavni del športnikove kariere, pri čemer je športna pot največkrat posuta s trnjem. Ko nekomu, ki je bil vajen zmagovati, kar na lepem ne gre več po načrtih in željah, radi rečemo, da se je znašel v krizi. Čeprav se to morda sliši pregrobo. Nekateri hitro premagajo težave, drugi potrebujejo dalj časa, da opravijo z njimi, tretji pa se kljub trudu nikoli več ne vrnejo na zmagovita pota.

Razlogi, zaradi katerih nekdo izgubi šampionsko formo, so od posameznika do posameznika različni. Včasih nekoga iz zmagovitih tirnic vrže že malenkost, ki ji sicer nikoli ne bi pripisali takšne moči, drugič so razlogi globlje narave. Nemalokrat pa krizo povzročijo poškodbe, po katerih se je še težje vrniti v vrh.

V takšnem začaranem krogu se je očitno znašla tudi Ilka Štuhec, ki ji na začetku te sezone prav nič ne gre tako, kot si je zamislila. V novo tekmovalno zimo je namreč slovenska smučarska kraljica startala s 17., 21. in 20. mestom, ki si jih je prismučala na dveh smukih in enem superveleslalomu v Lake Louisu. To je bilo seveda veliko manj, kot je pričakovala. In kot je dvakratna smukaška svetovna prvakinja iz St. Moritza 2017 in Åreja 2019 tudi sposobna.

A 29-letna Mariborčanka, ki se je – mimogrede – po koncu prejšnje sezone razšla s trenerjem Grego Koštomajem, s katerim je dosegla največje uspehe, po slabšem startu ni zganjala preplaha. Ravno nasprotno; pred odhodom na naslednjo postajo svetovnega pokala je izjavila, češ da verjame, da je na pravi poti.

Vendar pa tega nato v St. Moritzu, torej kraju zanjo srečnega imena, ni potrdila. Še več; na sobotnem superveleslalomu se je Štuhčevi, ki od pomladi sodeluje s švicarskim strokovnjakom Stefanom Abplanalpom, nastop povsem ponesrečil, saj je med 54 tekmovalkami izvlekla zgolj 32. mesto. Če odmislimo njen grdi februarski padec v Crans Montani, po katerem se je, kot kaže, vanjo naselil tudi črv dvoma, in druge odstope, tako slabo v svetovnem pokalu ni bila uvrščena že debelih pet let.

A glede na to, da je premagala že številne poškodbe in druge težave, sama zagotovo najbolje ve, kako se v takšnem položaju izkoplješ iz krize.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije