NA KOŽO

Kolumna Dušana Malovrha: Ostanem ali grem

Če fašem virus COVID-19, se skoraj gotovo srečamo na drugi strani.
Fotografija:
Odpri galerijo

Vzemi si minuto. Time out. In prisluhni. Poslušaj, kaj ti pravijo, da je najbolje storiti med pandemijo. Ne misli na to, ali je ta, ki ti govori, tvoj ali njihov. Verjemi, da je zdaj čas, ko moraš upoštevati ukrepe in navodila, ki so bili tako ali tako sprejeti prepozno. Mikrobiolog Pretnar je v intervjuju v tem časopisu že 27. februarja povedal, da se koronavirus ne prenaša samo kapljično, slednje je namreč kot mantro ponavljala večina stroke. Šele tri tedne potem sem to Pretnarjevo ugotovitev, ki je seveda še kako pomembna za naše ravnanje med krizo, prvič slišal tudi uradno iz uradnih ust.

Minister za zdravje poziva, da se obnašajmo, kot da smo okuženi. Če ti bolj paše, dragi rojak, sodržavljan, sokrajan, sodelavec, če si boš potem laže nadel masko, se postavil ne dva, tri metre od mene, lahko nasvet obrneš na glavo. In si rečeš: vsi so okuženi, le jaz nisem.

Prisluhni 36-letniku, takole naju prosi na facebooku: »Umira se zaradi odpovedi pljuč, mešički ne prenašajo več kisika v kri. Ko sem bil na prvi očiščevalni kemoterapiji, sem zaradi istega razloga smrti zrl v oči, bil sem na aparatu in se dejansko utapljal. Takrat sem imel srečo. Če fašem virus COVID-19, se skoraj gotovo srečamo na drugi strani. Prosim vas vse, upoštevajte striktno vsa navodila pristojnih služb! Zaenkrat sem smrti ušel, prosim vas vse, pazite na nas, ki bomo zaradi zdravih lahko hudo nastradali = umrli.«

Če ti ta domači dokumentarec ni dovolj, če bolj padaš na fikcijo Hollywooda, si še enkrat oglej film Izbruh ali Okužba. Morda smo tam nekje, ali pa še bomo, če se ne bomo nehali zajebavati in se gužvati v trgovinah, na javnih krajih in privatnih žurkah.
Če še zmeraj ne verjameš, nad kakšnim breznom smo, si na spletu prelistaj staro in novo izdajo časopisa L'Eco de Bergamo iz kraja, kjer navdušuje naš fuzbaler Iličić. Prej je bilo v regiji in mestu s 120.000 prebivalci za dve strani osmrtnic, zdaj jih z njimi napolnijo 10!

Če si vodstveni kader v firmi – kaj čakaš?! Daj ljudem, ki morajo delati, zaščito. Če si delavec, ne moreš ostati doma in te šef ni zaščitil, se zaščiti sam.

In če kljub vsemu še ne razumeš, potem srčno upam v imenu obeh, tebe in mene, da nama nabijejo policijsko uro.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije