NA EKS

Dejan Vodovnik o barantanju in prostituciji

Pa tudi Brigita Šuler je menda cenejša od Tanje Žagar! Glede cene nastopa, namreč, da ne bi bilo kakih neumestnih pomislekov …
Fotografija: Ponudba na sceni FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ponudba na sceni FOTO: AFP

Sezona nakupov je. Bonov za poceni počitnice, kopalk, majic s kratkimi rokavi, nogometnih žog in vstopnic za jesenske koncerte dalmatinskih klap v Sloveniji …

Komaj se je poletje dobro začelo, so se začele. Svete poletne razprodaje. Sezonske, da ne bo pomote. In medtem ko je včasih zakon o varstvu potrošnikov določal datum začetka in trajanje razprodaj, zdaj ni več tako. Upravni odbor Trgovinske zbornice Slovenije se je pred poldrugim letom odločil, da ne bo več reguliral sezonskih razprodaj tekstilnega blaga in obutve. Odtlej je to stvar poslovne odločitve posameznega trgovca. Hm, blaga in obutve!

Te dni poslušam poročila o tem, kako se ta in ta klub zanimata za onega igralca. Koliko je vreden. Koliko bi zanj odšteli … Berem, kako naj bi se moštvo Dallas Mavericks, za katero bo slovenski košarkar Luka Dončić igral v prihodnji sezoni NBA, ter njegov dozdajšnji klub Real Madrid, po poročanju spletne strani Eurohoops, končno dogovorila o odškodnini približno dva milijona ameriških dolarjev. Pa tudi prvi zvezdnik Reala iz Madrida Ronaldo se je preselil v Juventus, ki ga je kupil za nekaj milijonov dolarjev … Kar več bi jih kupilo tega ali onega hrvaškega igralca. Vezist Barcelone Paulinho pa se vrača na Kitajsko. Katalonski nogometni klub ga bo namreč posodil (!) moštvu Guangzhou Evergrande, kjer je 29-letni Brazilec igral, preden se je lani pridružil klubu iz Katalonije, sem izvedel te dni.

Kot vem, so igralci NK Olimpije malo cenejši kot tisti iz NK Maribor. Hrvaški žogobrcarji so dražji od marsikaterega slovenskega. Pa tudi Brigita Šuler je menda cenejša od Tanje Žagar! Glede cene nastopa, namreč, da ne bi bilo kakih neumestnih pomislekov …

Ob robu te novice še manjša, vendar prav tako v slogu razprodaj. Tudi nekega drugega mladega nogometaša, le na igrišču oblečenega v druge barve majico, so prodali. Za nekoliko manj denarja, a vseeno. Bil je prodan; no, za začetek menda le posojen, vendar vseeno! In je hudo ponosen na to.

Zazrem se skozi okno, kjer sem srkal kavo. Le nekaj metrov vstran na tleh sedi beračica. Mala, nebogljena, z dolgimi, mastnimi lasmi in iztegnjeno roko. Kakšnih deset, morda dvanajst ali trinajst let bi ji prisodil; no, če bi bila urejena, umita, če bi na sebi imela kapo, izdelano v modnih ateljejih Rafa Simonsa, pa majico in pulover znamke te in te ter jakno iz Sisleyja, čevlje Panama Jack ..., bi bila lušten deklič z milijon prijatelji na fejsu.

A je le beračica, ki je prišla od nekod, ki jo nemara zjutraj z razpadlim kombijem dostavijo na delovno mesto, popoldne pa jo menedžer odpelje domov, ji pobere iztržek. In potem spat! Sanje niso dovoljene, saj je jutri nov dan!

Pred časom je urad Združenih narodov za boj proti drogam in kriminalu predstavil podatek, da se je stopnja trgovanja z otroki, mlajšimi od sedem let, med letoma 2007 in 2010 na globalni ravni zvišala za 27 odstotkov, v afriških državah in na Bližnjem vzhodu pa za 68 odstotkov. Po podatkih poročila omenjenega urada otroke izkoriščajo na različne načine. V vzhodni Evropi so najpogosteje prisiljeni, da beračijo na ulici, na Filipinih v prostitucijo, v nekaterih afriških državah pa služijo kot otroški vojaki.
Ob podatku, da je neki nogometni klub s prodajo dveh mladih nogometašev zaslužil 21 milijonov dolarjev, mi je pravzaprav vse manj jasno. Ali so športni klubi postali trgovska podjetja za uvoz in izvoz, se vprašam.

Seveda; mladi športniki niso belo blago, so le super športniki, ki jih namesto z razdrapanimi kombiji na delovno mesto pripeljejo predsednikova letala.

Navsezadnje tudi Rolling Stones imajo svoje letalo. Z njim so se na prizorišče svetovnega prvenstva pripeljali zaradi neuspeha okamenjani nogometni bogovi iz Argentine. Modrijani se sem in tja vozijo s kombijem na lizing.

Oni dan, ko je beseda nanesla na prostitucijo (na vseh ravneh; od ceste do politike), je bila ena od osrednjih tem tudi ta o nakupih in prodajah nogometašev. Zvodniki v kravatah in uglajeni odvetniki … belo blago, kurbice, po domače pa, v tem primeru, oblečene v športne drese, majice in v kopačkah … Ali je kaka razlika? Trgovci z novci kupujejo, prodajajo, posojajo.
Pa saj smo vsi mi v rokah barantačev. Enim, s katerimi barantajo, pač pravijo kurbe, drugim elita, tretjim pa – kakor koli že!

Trgovci z novci si manejo roke. FOTO: AFP
Trgovci z novci si manejo roke. FOTO: AFP

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije