NA KOŽO

Komentar Mihe Šimnovca: Pohod težkokategornikov

Težka kategorija po priljubljenosti spet postaja kraljevska, kar ni čudno; tako izenačena in zanimiva, kot je zdaj, namreč že dolgo ni bila.
Fotografija:
Odpri galerijo

Kraljevska kategorija, kakor tudi v (profesionalnem) boksu pravimo težki kategoriji, se je – ko sta ji vladala ukrajinska brata Vladimir in Vitalij Kličko – znašla v krizi. Vanjo so jo še dodatno pahnili šampioni nižjih kategorij s Floydom Mayweatherjem in Mannyjem Pacquiaom na čelu, katerih dvoboji so pritegnili dosti več pozornosti od, denimo, Kličkovih, ki so jima očitali, da boksata dolgočasno, preveč zanesljivo oziroma premalo tvegano?! A to sta si lahko privoščila, ker sta bila pač na svojem vrhuncu toliko boljša od tekmecev.


Čeprav sta ukrajinska orjaka kot po tekočem traku nizala zmage ter polnila največje dvorane in tudi stadione, sta bila po (medijski) odmevnosti in zaslužku globoko v senci ameriškega Lepotca in filipinskega narodnega heroja, ki sta bila dolgo med najbolje plačanimi športniki na svetu, Floyd več let celo na samem vrhu. Mayweather, Pacquiao in tudi njuni tekmeci so za svoje predstave prejemali nepredstavljive vsote denarja, občutno večje zaslužke kakor težkokategorniki, ki zdaj spet počasi prevzemajo pobudo v svoje pesti. Težka kategorija po priljubljenosti znova postaja kraljevska, kar ni čudno; tako izenačena in zanimiva, kot je zdaj, namreč že dolgo ni bila.

Če se je v obdobju Kličkove vladavine točno vedelo, kdo je najboljši med najtežjimi, zdaj za nikogar ni mogoče trditi, da je absolutna št. ena. Na vrhu neuradne svetovne lestvice tačas sicer kraljuje Američan mehiškega rodu Andy Ruiz, ki je pred dobrima dvema tednoma šokiral favoriziranega Britanca Anthonyja Joshuo ter mu odvzel šampionske pasove združenj IBF, WBA in WBO, toda poznavalci dvomijo, da mu bo uspelo senzacijo ponoviti tudi v povratnem obračunu.

Za mnoge je zdajšnji kralj težkokategornikov Deontay Wilder s strahovito statistiko 41 zmag, od tega kar 40 predčasnih! Premagal ni le Tysona Furyja, s katerim se je decembra lani razšel z neodločenim izidom. Britanski zabavljač, ki je s svojim pristopom že očaral Američane, je predvčerajšnjim hitro zlomil odpor Nemca Toma Schwarza in je prav tako kot Wilder še neporažen.

V ozadju pa že prihajajo novi obrazi, ki bodo kmalu mešali štrene najboljšim. Ljubitelji boksa se lahko veselijo prihajajočih velikih obračunov, pred katerimi zmagovalci ne bodo znani vnaprej; smo v zanimivem obdobju, ko lahko v spopadih vodilnih težkokategornikov pravzaprav vsak premaga vsakogar ...

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije