NA KOŽO

Komentar Mateja Lahovnika: Virtualna realnost

Naše družbeno življenje se pospešeno seli na internet in z njim povezane digitalne platforme.
Fotografija:
Odpri galerijo

Kriza, s katero se soočamo, ni samo zdravstvena, ampak vse bolj posega na vsa področja našega življenja. Italijanski premier Conte pravi, da gre pri njih za najhujšo krizo po drugi svetovni vojni in Slovenija je kot sosednja država med najbolj izpostavljenimi. Najbolj nujni so razumljivo zdravstveni ukrepi, ampak popolnoma jasno je, da so zelo pomembni tudi socialno-ekonomski.


Farmacevtski laboratoriji po svetu v hudi časovni stiski, saj se čas meri v življenjih ljudi, tekmujejo, kdo bo prej iznašel cepivo in učinkovito zdravilo. Žal je že jasno, da se tudi po najbolj optimističnih napovedih to ne bo zgodilo pred jesenjo in da do takrat še ne bo učinkovitega cepiva za množično uporabo. Zato je zdaj ključno, da se širitev virusa čim bolj omeji in moramo vsa druga področja podrediti navodilom ter nasvetom zdravstvenih delavcev. Ne gre za neka prostovoljna administrativna navodila, ampak za reševanje življenj najbolj ogroženih, predvsem starejših.

Žal so se razmere predolgo podcenjevale. Italija je primer, kaj se zgodi, ko usmeritve in opozorila zdravstvenih delavcev ljudje vzamejo z mediteransko lahkotnostjo. Žal se tudi razmere v Španiji vse bolj odvijajo po italijanskem scenariju. Nihče ne ve, kako dolgo bo kriza trajala, ker je preveč neznank glede novega virusa. Jasno pa je, da kriza spreminja naša življenja, zato se tudi naš način življenja spreminja, in to velja tako za način dela kot tudi za preživljanje prostega časa. Obvladovanje globalne pandemije in lokalne epidemije virusa vpliva na to, da smo vse več v virtualni realnosti.

Naše družbeno življenje se pospešeno seli na internet in z njim povezane digitalne platforme. Navsezadnje je bil internet zaradi množičnega obiska tako obremenjen, da so se nekateri ponudniki videovsebin, kot je Netflix, odločili, da filme ponujajo le še v manjši ločljivosti. Obstajala je namreč resna nevarnost, da se internet in z njim naš virtualni svet sesujeta. Spletne platforme so namreč preobremenjene, ker se vsi hkrati zadržujemo tam, kjer je trenutno najbolj varno in ni virusa, to pa je doma na spletu. Vse bolj se družimo le še po facebooku, twitterju in instagramu, zato po tej krizi nič več ne bo, kot je bilo.

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije