DOBORDELNO

Z Drnovškovo zapuščino lažje do poklica

Razstava osebnih predmetov pokojnega predsednika in dobrodelna dražba. Prihodnje šolsko leto bodo štipendirali 20 dijakov iz socialno ogroženih okolij.
Fotografija: Na dražbi je bilo 15 osebnih predmetov Janeza Drnovška, večino so prodali. FOTOGRAFIJE: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Na dražbi je bilo 15 osebnih predmetov Janeza Drnovška, večino so prodali. FOTOGRAFIJE: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Če je odprtje razstave na predvečer 10. obletnice smrti nekdanjega predsednika države in vlade Janeza Drnovška zaznamovalo precej obiskovalcev, med katerimi smo poleg predsednika države Boruta Pahorja, ki je bil tudi častni pokrovitelj, opazili še nekdanjega predsednika države Milana Kučana, zaresovca Gregorja Golobiča, prvo slovensko predsednico vlade Alenko Bratušek, Jožefa Školča in denimo zlatarsko legendo Tomislava Lobodo, pa se je na dražbi Drnovškovih osebnih predmetov, čeprav so izdražili večino ponujenih predmetov, zatikalo.
Karikaturo Franca Jurija Med delavstvom in kmetstvom je kupil devetletni Ivan.
Karikaturo Franca Jurija Med delavstvom in kmetstvom je kupil devetletni Ivan.

V Narodnem muzeju Slovenije, kjer bo del osebnih predmetov priljubljenega pokojnega predsednika, ki jih je muzeju odstopila družina Drnovšek, postal stalna zbirka, je potekala tudi dobrodelna dražba, s pomočjo katere je Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) na pobudo Jaše Drnovška ustanovila Štipendijski sklad Janeza Drnovška, iz katerega bodo črpali finance za pomoč mladostnikom iz socialno ogroženih okolij za šolanje na izbrani poklicni šoli. Kot je pojasnila predsednica ZPMS Darja Groznik, naj bi s prihodnjim šolskim letom štipendirali 20 dijakov.
Predsednica ZSMS Darja Groznik in dražitelj Mitja Meršol FOTO: Dejan Javornik
Predsednica ZSMS Darja Groznik in dražitelj Mitja Meršol FOTO: Dejan Javornik

Na dražbi z naslovom Mir in dobro je bilo vsega skupaj 15 predmetov, med katerimi so bila tri nalivna peresa, knjižica Janeza Drnovška Zlate misli o življenju in zavedanju, priložnostni pisemski ovojnici, tudi osem karikatur Franca Jurija, na katerih je upodobljen tudi pokojni predsednik. Izklicne cene so bile od 120 do 1500 evrov.

Zgoraj naštetih eminentnih imen na sami dražbi ni bilo, a je bil začetek kljub precej majhnemu številu zainteresiranih kupcev obetaven. Dražitelj Mitja Meršol, nekdanji Delov novinar, dopisnik in odgovorni urednik, zato ni mogel skrivati navdušenja. Drnovškova knjiga z njegovim avtogramom z izklicno ceno 750 evrov je bila prodana za 1000, črno-zlato nalivno pero z izklicno ceno 1500 evrov je doseglo najvišjo ceno, in sicer 2200 evrov, črno-zeleno-zlato nalivno pero pa je izklicno ceno 1500 evrov preseglo za sto evrov. Enega od peres je kupila nekdanja Drnovškova sodelavka Nevenka Črešnar Pergar. Prvič se je zataknilo pri srebrnem peresu z izklicno ceno 900 evrov, s katerim je predsednik podpisal sporazum Drnovšek-Račan. Srebrnega peresa niso prodali. Priložnostni pisemski ovojnici z izklicno ceno 120 evrov sta za 150 evrov dobili nova lastnika, eden od njih je postal Školč.
Častni pokrovitelj razstave je bil predsednik države Borut Pahor.
Častni pokrovitelj razstave je bil predsednik države Borut Pahor.


Potem je prišlo na vrsto osem originalnih karikatur Franca Jurija z izklicno ceno 300 evrov, na katerih je upodobljen predsednik. Eno je za 320 evrov kupil devetletni Ivan. Na koncu so prodali šest od osmih karikatur, eno je domov odnesel v času Drnovškove vlade pravosodni minister, sicer pa znani odvetnik Miha Kozinc.
Štipendijski sklad Janeza Drnovška se je tako odebelil za dobrih sedem tisočakov, ker pa je sklad podprlo tudi nekaj uspešnih slovenskih podjetij, je skupna vrednost sklada trenutno okoli 70 tisoč evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije