GLASBA

V dveh dneh na odru več kot 800 pevcev

Velika nagrada Evrope mladim iz Indonezije. Na Naši pesmi slavil slavil Komorni zbor Dekor.
Fotografija: Veselje Indonezijcev po zasluženi zmagi FOTO: Matej Maček
Odpri galerijo
Veselje Indonezijcev po zasluženi zmagi FOTO: Matej Maček

MARIBOR – Maribor je nedavno pritegnil pozornost vsega zborovskega sveta, v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je gostil 30. finale za veliko zborovsko nagrado Evrope, ki je v dvorano Union privabila številne domače in tuje ljubitelje zborovskega petja. Prestižno tekmovanje, na katero so se uvrstili zmagovalci enega od petih mednarodnih zborovskih tekmovanj, združenih v Zvezo tekmovanj za veliko zborovsko nagrado Evrope, je Maribor gostil drugič.

Finale za veliko nagrado Evrope je eno najbolj eminentnih zborovskih tekmovanj, ki vselej postreže z izjemnimi pevskimi predstavami. V Zvezi za veliko nagrado Evrope, ki je bila ustanovljena leta 1988, je vključenih šest mest oziroma držav, poleg Maribora še Tours (Francija), Varna (Bolgarija), Arezzo (Italija), Tolosa (Španija) in Debrecen (Madžarska). Tekmovanja vsako leto potekajo v posameznih članicah, kljub imenu pa se jih lahko udeležijo zbori z vsega sveta.

Dvorana je bila premajhna za vse, ki so hoteli prisluhniti petju na najvišjem nivoju. V finalu je nastopilo pet zborov iz štirih držav: Italijo je zastopal zbor Coro Misicanova, Švedska je imela dva predstavnika, zasedbi Allmänna Sången in The Stockholms Musikgymnasium Chamber Choir, dva zbora pa sta v štajersko prestolnico prispela iz Azije, The Resonanz Children’s Choir iz Indonezije in Beijing Philharmonic Children's Choir iz Kitajske. Zanimivo, tako iz Indonezije kot Kitajske sta skozi sita predtekmovanj prišla otroška zbora in v Mariboru pokazala izjemno kakovost in zrelost, tako da sta se zlahka kosala z odraslimi zasedbami.

Na tekmovanju za veliko nagrado Evrope nastopajo zbori z vsega sveta. FOTO: Matej Maček
Na tekmovanju za veliko nagrado Evrope nastopajo zbori z vsega sveta. FOTO: Matej Maček


»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije