NAJSTAREJŠA OBRT

Ne boste verjeli: v Ljubljani prva javna hiša

Skozi Tivolski gozd je vodila »kurbirska steza«, kjer so se rade zadrževale neprijavljene prodajalke ljubezni.
Fotografija: Župan Ivan Hribar je bordel na Prulah dovolil, ampak zagrozil z zaprtjem, če ne v njem ne bo vse v redu. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Župan Ivan Hribar je bordel na Prulah dovolil, ampak zagrozil z zaprtjem, če ne v njem ne bo vse v redu. FOTO: Dejan Javornik

LJUBLJANA – V času županovanja Ivana Hribarja v 19. stoletju so na Prulah odprli prvo javno hišo, kmalu pa nedaleč stran še drugo. V njih zaposlovanje žensk slovenske narodnosti ni bilo dovoljeno, obisk javnih hiš pa je bil prepovedan za gojence učnih zavodov in nedorasle mladeniče.

Javna hiša je delovala le nekaj let, prostitucija pa je seveda živela naprej. Bila je dovoljena zasebno, pod zdravstvenim nadzorom, še več je je bilo na skrivaj. Policijska poročila pričajo tudi o otroški prostituciji 14-letnega dekleta in še mlajših deklic ter o »kurbirski stezi« med Šiško in Ljubljano, ki je vodila skozi Tivolski gozd – takrat zelo priljubljeno zbirališče neprijavljenih prostitutk.

Več o pisani zgodovini najstarejše obrti v prestolnici in opise iz poročil preberite v tedniku časopisne družbe Delo Lublanske novice.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije