MAMILA ZA OČETA

Kriminalist sadil konopljo za bolnega očeta

Objavljeno 11. oktober 2019 17.55 | Posodobljeno 11. oktober 2019 17.55 | Piše: Moni Černe

Šef skupine za boj proti drogam izgubil službo. Kdo je Matjažu Hrovatinu grozil s smrtjo družine?

Žetev konoplje na kmetijskem zemljišču v Italiji, ki je še v lasti Hrovatinovih, a v fazi prodaje novemu lastniku, ki nasad obdeluje, poteka v teh dneh. FOTO: Facebook
KOPER – Kriminalist Matjaž Hrovatin, osumljen vpletenosti v posel s prepovedano drogo, je po tednu dni spet doma. Iz murskosoboškega pripora so ga namreč minuli petek premestili v hišnega.
Kot je znano, so vodjo skupine koprskih kriminalistov za preiskovanje kaznivih dejanj s področja drog, 42-letnega Hrovatina, prijeli pred več kot tednom dni ob osmih zjutraj na delovnem mestu.
image
Kriminalistovega očeta, osumljenega 67-letnega Mitjana Hrvatina, kličejo Mitja. FOTO: Facebook

Začelo se je, ko naj bi kriminalistični inšpektorji prejeli anonimno prijavo, da kriminalistov oče, 67-letni Mitjan Hrovatin, upokojeni skladiščnik Luke Koper, ki živi v koprskem naselju Markovec, sadi konopljo v zaselku Badiha v naselju Plavje. Med preiskavo naj bi ugotovili, da mu njihov službeni kolega pomaga.
image
Žetev konoplje na kmetijskem zemljišču v Italiji, ki je še v lasti Hrovatinovih, a v fazi prodaje novemu lastniku, ki nasad obdeluje, poteka v teh dneh. FOTO: Facebook

»Koprski kriminalisti so potrdili sum, da slovenski državljan izvršuje kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje prepovedanih drog, nedovoljenih snovi v športu in predhodnih sestavin za izdelavo prepovedanih drog in prometa z njimi,« je javnost o početju starejšega Hrovatina v obvestilu za javnost obvestila tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec, ki pojasnjuje, kako so prišli do (zdaj že nekdanjega) službenega kolega: »O sumu je bilo obveščeno Okrožno državno tožilstvo v Kopru, odredilo je izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov zoper državljana. Z izvajanjem teh so kriminalisti septembra 2019 potrdili informacijo, da pri izvrševanju kaznivega dejanja sodeluje kriminalist, zaposlen na Policijski upravi Koper.«
 

Filmska akcija na štirih lokacijah


Medtem ko so na sedežu policije na skupini za preiskovanje drog na Ulici 15. maja 14 prijeli šefa, so sočasno izvedli hišno preiskavo v kriminalistovi hiši v obmejni vasi na Miljskem hribu, v Hrvatinih. V zgornji etaži te stavbe živi kriminalist z družino, v spodnji pa njegova teta in stara mati, torej sestra in mati njegovega očeta Mitjana Hrovatina, ki ima na tem naslovu sicer prijavljeno stalno bivanje. Truma policistov je izvedla hišno preiskavo, a po zanesljivih informacijah v stanovanju tete in stare matere kriminalista menda niso našli mamil.

Sočasno so izvedli pretres v stanovanju na Markovcu, kjer živi oče Mitja, ter v vinski kleti in na kmetijskem zemljišču, velikem 1529 kvadratnih metrov v zaselku Badiha v Plavju, ki je sodeč po zemljiškoknjižnem stanju v lasti kriminalistovega očeta. V Badihi so našli sadike konoplje: eni viri navajajo, da jih je bilo osem, drugi poročajo o več kot 30 biljkah.

V vinski kleti naj bi našli še okoli dva kilograma posušene konoplje. Kriminalistov oče ima od julija 2011 v zakupu še njivo Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, veliko 975 kvadratnih metrov, leži ob njegovi parceli. Družina, Mitjan, njegova sestra in njuna 88-letna mati, pa je tudi lastnica 1400 m2 velike njive v tržaškem Montedoru, ki je polna konoplje (na fotografiji). Za kmetijsko zemljišče so spomladi sklenili notarski zapis o prodaji obdelovalcu D. T., od katerega so prejeli 3000 evrov predujma; D. T. bi postal uradni lastnik po plačilu preostale kupnine, 12.000 evrov, ki da bo izvršena do konca tega leta.

Govorili smo z obdelovalcem D. T., ki je zelo bolan in naj bi dokončno odkupil zemljišče Hrovatinovih, po lastnih besedah bi rad legalno proizvajal konopljine CBD-kapljice. Za naš časopis je D. T. potrdil, da je tamkajšnji pridelek njegov, da ima s Hrovatinovimi pisni dogovor o prodaji ter da si je pridobil status kmeta.
 

Prekmurski, ne primorski pripor


Kriminalista so po zaslišanju pri preiskovalni sodnici odpeljali v 280 km oddaljen murskosoboški pripor, od koder so ga minuli petek prepeljali nazaj – v hišni pripor. Očeta Mitjana, hudega bolnika, so po zaslišanju izpustili. Na Markovcu, kjer oče dejansko živi, smo zvonili brez uspeha; v Hrvatinih, kjer je prijavljen, ga ni bilo. V Jenkovi ulici, kjer ima v lasti stanovanje, pa ga po zagotovilih sosedov ni, saj garsonjero oddaja; njegov telefon je zvonil v prazno.
image
Vhodna vrata so »zavarovana« z nalepkami. FOTO: Moni Černe

Zagovornica razrešenega kriminalista, odvetnica Monika Mavsar, je za Slovenske novice povedala: »Droga, ki je bila najdena, ne pripada osumljenemu. Imel jo je za lajšanje bolečin bolnemu očetu in njegovi ženi, v hišni preiskavi ni bil najden noben dokaz, da je bila droga namenjena preprodaji.«

Hrovatinovo delo so 21. junija 2018 nagradili. Na osrednji slovesnosti Policijske uprave Koper na Moretinih so mu ob dnevu slovenske policije podelili ugledno priznanje srebrni ščit policije, ki ga prejme tisti, ki se pri svojem delu še posebno izkaže: »Srebrni ščit policije se podeli za večkratne pomembne prispevke ali uspehe na posameznih področjih dela ali pri opravljanju delovnih nalog, za organizacijske izboljšave pri delu ali za krepitev ugleda policije«, izhaja iz Uradnega lista RS.
Brez orožja in dostopa
Hrovatin je na dan prijetja dobil izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, prepoved opravljanja dela za čas trajanja postopka, odvzeto mu je bilo službeno orožje ter onemogočen dostop do vseh internih evidenc policije.


Iz zanesljiv virov smo izvedeli, da je kriminalist pred časom dobival grožnje, da mu bodo pobili družino, zato ima pred vhodom v stanovanje hudega psa, okolico hiše je opremil s kamerami. Zakaj in od koga je dobival grožnje, ni znano, je pa kriminalist menda slutil, da se nekaj pripravlja. »Sledijo mi,« naj bi bile njegove besede. Prav tako naj bi mu malo pred policijsko akcijo iz avtomobila, ki ga je imel parkiranega v Kopru, neznanci ukradli ključ očetove vinske kleti, najden pa je bil po policijski preiskavi pred vhodom v vinsko klet, ki ji pravijo tudi vikend. 
Deli s prijatelji