OLIMPIJSKE IGRE

Fak: Pustimo prst, tudi s takšnim bi lahko zadel

V biatlonskem šprintu do zlate lovorike na OI presenetljivo Nemec Arnd Peiffer. Jakov Fak in Klemen Bauer bosta zasledovanje začela s 23. oziroma 26. mesta.
Fotografija: Jakovu Faku sta boljšo uvrstitev od 23. mesta preprečila dva zgrešena strela. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Jakovu Faku sta boljšo uvrstitev od 23. mesta preprečila dva zgrešena strela. FOTO: Matej Družnik

PJONGČANG – Uvodna preizkušnja biatloncev na 23. zimskih olimpijskih igrah se je razpletla precej presenetljivo. Z zlato lovoriko se je namreč v šprintu na 10 km zelo nepričakovano okitil Nemec Arnd Peiffer, ki se je v tej sezoni svetovnega pokala le enkrat povzpel na zmagovalni oder – po tretjem mestu na sprintu v Anterselvi, zadnji postaji pred Pjongčangom. »Pravzaprav to sploh ni bil moj dan, saj mi je šlo pred tekmo marsikaj narobe. Pičle pol ure prej se mi je namreč zlomila udarna igla v puški, za nameček sem, ko sem odhajal iz zabojnika, skoraj padel po stopnicah in se pri tem močno udaril v komolec. A na srečo je potem na tekmi vse teklo kot po maslu,« je po doslej največjem uspehu (leta 2011 si je na tej razdalji v Hanti-Mansijsku izbojeval naslov svetovnega prvaka) kar žarel od sreče 30-letnik iz Wolfenbüttla na Spodnjem Saškem. V ledeno mrzle preizkušnje, med katero so tekmovalce ovirali tudi močnejši vetrovni sunki na strelišču, je imel 4,4 sekunde naskoka pred srebrnim Čehom Michalom Krčmarjem in 7,7 pred bronastim Italijanom Dominikom Windischem, ki prav tako nista spadala v ožji krog kandidatov za kolajne.

Za svoj nastop bi si dal trojko

Ključ do Peifferjevega podviga je bil brezhiben nastop na strelišču, na katerem so grešili mnogi asi; med drugimi oba glavna favorita, Francoz Martin Fourcade (s tremi nepobeljenimi tarčami je pristal na 8. mestu) in Norvežan Johannes Thingnes Bø, ki je s štirimi zgrešenimi streli in 31. mestom zaostal tudi za obema najboljšima slovenskima reprezentantoma. Jakov Fak, ki je tako leže kot stoje zgrešil po enkrat, je z zaostankom 55,4 sekunde izvlekel 23. mesto, Klemen Bauer, ki je pri prvem streljanju pobelil vseh pet tarč, pri drugem pa je moral odteči dva kazenska kroga, pa 26. »Bilo je težko, poskušal sem dati svoj maksimum, in to je bilo za tokrat to. Ko potegnemo črto, je bilo toliko boljših od mene. To je biatlon, za vrhunsko uvrstitev je treba dobro streljati in dobro teči. Sam sem tokrat storil dve napaki na strelišču, ki sta bili miniaturni, vendar kljub temu dovolj veliki za kaj več,« je pojasnil Fak in glede tekaškega občutka pristavil, da še ni najboljši. Kot je dejal s pomrznjeno brado, je splet okoliščin pripeljal do tega, da se mu pozna izpad treninga. Na vprašanje, kako se je spopadal z mrazom (ob prihodu na strelišče si je ogreval desno roko), pa je odvrnil, da ga nizke temperature seveda motijo, vendar proti njim ne more storiti ničesar. »Ko sem pred leti staknil ozebline na prstu, sem bil neumen in vztrajal do konca, dokler ni bilo prepozno. Zdaj včasih plačujem davek za to. A pustimo zdaj prst, tudi s takšnim bi se dalo zadeti,« je dejal 30-letnik iz Mrkopalja nad Reko in pohvalil serviserje za odlično pripravljene smuči. Za svoj nastop bi si dal oceno tri. »Kot športnik ne smem biti preveč razočaran, saj je jutri nov dan,« se je ozrl k današnji zasledovalni preizkušnji (s startom ob 13. uri po srednjeevropskem času).

Pritisk favoritov bo močan

»Zelo težko se bo prebiti v ospredje, kajti moj zaostanek znaša 55 sekund, kar je precej veliko. Bo pa zaradi favoritov pritisk od zadaj močan že od prvega metra naprej. Ni pa to še konec, zagotovo bom imel tu še kakšno priložnost,« je še povedal Fak. Bauer je razkril, da je med streljanjem leže po opravljeni korekciji izkoristil relativno dobre razmere. »Tudi vmesni časi so bili zelo dobri, na žalost pa sta se mi nato pri streljanju stoje prikradli dve manjši napaki, vemo pa, kako daleč nazaj te to hitro premakne v biatlonu. Brez njih bi bil rezultat veliko boljši,« je zamujeno priložnost obžaloval 32-letni Ihančan. Navdih za naslednje preizkušnje bo črpal predvsem iz zelo dobrih občutkov, ki so ga spremljali med tekom. »Pred nekaj dnevi sem imel še slab občutek, tokrat pa sem bil že blizu svojemu optimumu, na žalost pa se je nato obrnilo, kot se je,« je še pripomnil Bauer. Ob njem in Faku bo na zasledovanju od Slovencev nastopil še Miha Dovžan, ki si je pritekel in pristreljal 53. mesto, brez današnjega nastopa pa je ostal Mitja Drinovec na 72. mestu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije