NA NOGAH

Po Moravčah zastrupljajo še Trbovlje?!

Objavljeno 08. avgust 2019 16.55 | Posodobljeno 08. avgust 2019 17.23 | Piše: Roman Turnšek

V Zasavju so na nogah, pepel dovažajo na odlagališče, ki je uradno zaprto. Energetika Ljubljana občine o tem ni obvestila, županja Jasna Gabrič zahteva pojasnila.

Odpadki naj bi nastajali pri čiščenju dimnih plinov. FOTO: Roman Turnšek
TRBOVLJE – V osrčju Zasavja te dni od vročine ne le vre, ampak se tudi močno praši. In to dvojno, zaradi tako imenovanih sumljivih tovornjakov in nejevolje krajanov. Ti so namreč na nogah zaradi, kakor pravijo, skrivnega dovažanja po njihovem mnenju nevarnih snovi na deponijo v Retju nad Trbovljami brez vednosti kogar koli. Na občino Trbovlje zato letijo številna vprašanja in jeza ljudi, ki sumijo, da je nekaj zelo narobe, ne vedo pa natančno, kaj. A po odzivu sodeč niti na občini o tem ne vedo nič. Energetika Ljubljana naj bi s podjetjem HSE sklenila pogodbo o odvozu pepela strupenih snovi, ki so ga prej vozili v Moravče. Občane bi to razjezilo že zaradi okoljskega stanja in posledic, ki so jih v minulih desetletjih povzročili težka industrija, rudarstvo in do okolja neprijazne dejavnosti, da o dogajanju ne ve nihče nič, pa je sodu izbilo dno. Kot tudi to, da je odlagališče, kot je razvidno s table, uradno že nekaj let zaprto z odločbo Arsa, kljub temu pa obratuje.

Županja že poizveduje

Ko so pricurljale prve informacije, je počilo. V Termitu, podjetju v Moravčah, so ustavili predelavo odpadkov. Lokalna civilna iniciativa je dognala, da so med odpadki nevarne snovi, ki ogrožajo zdravje in življenje ljudi, kar so dokazale tudi raziskave. Zaradi ustavitve predelave v Moravčah tudi odpadkov od drugod ne sprejemajo več, s čimer se je odprlo pereče vprašanje, kaj zdaj. In padla naj bi ideja, da bi jih začeli odvažati v Retje.

Vse skupaj ne bi bilo tako hitro odkrito, če ne bi bilo toliko pozornih očividcev. Ti zatrjujejo, da kamioni z ljubljanskimi oznakami v Retje že nekaj časa dovažajo sumljivo črno snov, ki grdo zaudarja in se praši.

23.
julija naj bi začeli uradno dovažati odpadke.


image
Odlagališče je uradno zaprto. FOTO: Roman Turnšek

»Občani so nas zadnjih nekaj dni opozarjali na številne tovornjake, ki vozijo odpadke na deponijo. Energetika Ljubljana naj bi s podjetjem HSE sklenila pogodbo o odvozu pepela. Županja je poslala urgentno poizvedbo lastniku zemljišča za pojasnila o izvoru in vrsti materiala, rezultate vseh monitoringov, ki jih v zvezi z odloženim materialom morajo izvajati skladno z zakonodajo, ter zahtevo za vpogled v vsa dovoljenja, saj nas kot lokalno skupnost o tem ni obvestil nihče. Upravičeno nas skrbi, kako lahko iste odpadke, ki jih v Termitu ne morejo sprejemati, sprejema nekdo drug. Verjamemo, da papirji ustrezajo, kot so nedavno ustrezali tudi v moravški občini, a v realnosti je bilo na terenu povsem drugače. Prav tako zahtevamo pojasnilo okoljskega ministrstva, kolikokrat je bil v zadnjih treh letih opravljen nadzor nad odlaganjem materialov na degradiranih površinah HSE oziroma prej Rudnika Trbovlje - Hrastnik. Ne bomo dovolili, da bi na naših že tako degradiranih površinah odlagali odpadke, ki bodo še dodatno obremenili okolje. Zdi se nam nedopustno in nesprejemljivo, da bi se tako invazivne odločitve, ki vplivajo na kakovost življenja vseh občanov, sprejemale z ignoranco lokalne skupnosti. Zadeve urgentno preverjamo in od pristojnih zahtevamo vse podatke in dovoljenja, ki jih bodo naše pravne službe vzele pod drobnogled, nato pa bomo storili vse, da zaščitimo svoje okolje in občane. Obenem smo družbo HSE že pozvali k takojšnjemu prenehanju izvajanja dejavnosti, ki bi lahko bile nevarne za zdravje,« pravijo v uradu županje Jasne Gabrič.

Material za nasipanje

Drugače zatrjujejo v podjetju Energetika Ljubljana. »V enoti TE-TOL nastaja odpadek s št. 10 01 01 pri čiščenju dimnih plinov v procesu zgorevanja goriva. Težji delci nezgorelega goriva se zbirajo na dnu kotla kot žlindra. Lažji delci pepela potujejo s tokom dimnih plinov do filtrov, ki odstranijo več kot 99 odstotkov prašnih delcev. Omenjeni material od 23. julija vozimo na dislocirano lokacijo zbiranja odpadkov HSE EDT, d. o. o., enota Lakonca blizu naselja Retje. Skladno z zakonodajo je izdelana ocena odpadka, iz katere je razvidno, da gre za nenevaren odpadek. Pepel oziroma ta material se prav zato lahko uporablja za nasipni material. V svetu je ta material tudi široko uporabljen v gradbeni industriji. Pred končno uporabo tovrstnih surovin se pepel lahko skladišči na ustrezno urejenih deponijah,« pojasnjuje tiskovna predstavnica Energetike Ljubljana Rechelle Narat.

image
Jasna Gabrič je poslala poizvedbo lastniku zemljišča. FOTO: Fred Guerdin

Iz njihovega pojasnila ne izhaja, da so pridobili soglasje občine ali krajanov. Kot še zatrjujejo, pri odvozu odpadkov, ki nastajajo kot posledica njihove proizvodnje in vzdrževanja, vedno preverijo, ali ima zbiralec ali predelovalec ustrezno dokumentacijo za prevzem odpadkov. Podatki so dostopni na spletni strani Arsa, in iz njih je razvidno, da je HSE EDT, d. o. o., zbiralec odpadka s št. 10 01 01. Na vprašanje o soglasjih in dovoljenjih občine oziroma Arsa pa podjetje Energetika Ljubljana pravi, da ni pravi naslov. »Za dovoz odpadkov je podjetje izdalo naročilo družbi HSE EDT, d. o. o., ki bo zbirala odpadke od 23. julija do 30. septembra letos. Sočasno bomo začeli postopek javnega naročila za izbor dolgoročnega partnerja za prevzem tega materiala,« še dodajajo.

A krajani se z odgovori podjetja nikakor ne strinjajo. Domnevajo, da dovažajo material, ki so ga v Moravčah prepovedali. Glede na fotografije tudi trdijo, da dovažanje ne poteka šele od 23. julija, ampak že od pomladi. 
Deli s prijatelji