POBEG

Že tretja princesa pobegnila iz Dubaja

Objavljeno 28. julij 2019 10.47 | Posodobljeno 28. julij 2019 10.33 | Piše: B. K. P.

Leta 2000 je pobegnila Šamsa, lani Latifa, a so obe pripeljali nazaj. Zdaj obe živita v ujetništvu, mnogi se bojijo za njuni življenji.

Haja v Londonu čaka na ločitev.
Dubaj je za mnoge sanjska destinacija. Dežela presežkov in bogastva je polna luksuznih nakupovalnih središč, ultramodernih stolpnic in letovišč ter živahnih nočnih klubov. A življenje pod streho tamkajšnjega vladarja, multimilijarderja šejka Mohameda bin Rašida Al Maktouma, je, kot kaže, vse prej kot zavidanja vredno. Iz palače so mu namreč pobegnile že tri princese, najprej dve hčeri in zdaj še žena.
image
Princesi Latifi je lani pomagala pobegniti Finka Tiina, a na begu ni bila dolgo.

Princesi Šamso in Latifo so šejkovi zaposleni hitro našli in ju zvlekli nazaj v domovino, njegovi ženi Haji pa je za zdaj še uspelo ostati v tujini in v močno zastraženi šejkovi londonski rezidenci nasproti Kensingtonske palače čaka na razvezo zakonske zveze z njim.

Da ji je pobeg uspel, so menda zaslužni tuji diplomati, ki da so ji pomagali z zasebnim letalom odpotovati najprej v Nemčijo, od tam pa v London, kjer je tudi vložila zahtevek za ločitev. Zakaj ljudje tako množično bežijo od dubajskega šejka, je za avstralske medije razkril Marcus Essabri, član vladarjeve razširjene družine, ki je tudi sam zapustil Dubaj in šejkov režim, sicer, pravi, najbrž ne bi bil več živ. Marcus je namreč moški komaj deset let, prej je živel kot Fatima.
image
Marcus Essabri, ki se je rodil kot dekle, je moral pobegniti, saj mu šejk nikdar ne bi dovolil, da si spremeni spol.

»Tam ima šejk ves nadzor, vse mora biti po njegovo. Ni svobode, in če se nisi pripravljen prilagoditi temu, nimaš tam kaj iskati. Jaz, denimo, bi raje umrl, kot še naprej živel tam. Če me ne bi prej ubili, seveda. Rojen sem bil kot ženska, a že dolgo mi je jasno, da to ni telo zame. Če bi šejku povedal, da si želim spremeniti spol, bi me dal usmrtiti. Imel sem dve izbiri: živeti v laži ali pobegniti,« je dejal Essabri, ki se je zdaj odločil spregovoriti, saj se boji, da sta življenji njegovih sestričen Šamse in Latife ogroženi.

Prva je pobegnila leta 2000, ko je imela komaj 18 let, a na svobodi je živela komaj nekaj tednov, nato jo je šejk zvlekel v domovino, odtlej živi v ujetništvu, menda jo obkrožajo medicinske sestre, ki ji redno dajejo pomirjevala in druga zdravila, zaradi katerih komaj ve, kdo je in kje je.
Ni svobode, in če se nisi pripravljen prilagoditi temu, nimaš tam kaj iskati.


Lani je šejkovemu nadzoru poskušala pobegniti tudi princesa Latifa, a doletela jo je enaka usoda kot Šamso in tudi ona menda, odkar so jo pripeljali nazaj v Dubaj, živi pod stalnim nadzorom. Ljudje je niso videli že več mesecev in mnogi se sprašujejo, ali je sploh še živa.
Deli s prijatelji