DRAŽBA

VIDEO: Na dražbi zasebno letalo kralja rokenrola

Na spletu bodo ponudili letalo, ki je pripadalo Elvisu Presleyju.
Fotografija: Elvis je umrl leta 1977, star le 42 let. FOTO: Corbis
Odpri galerijo
Elvis je umrl leta 1977, star le 42 let. FOTO: Corbis

Na spletni dražbi avkcijske hiše Iron Planet bodo konec julija ponudili letalo, ki je nekoč pripadalo kralju rokenrola Elvisu Presleyju. Zapuščeni jet je v zasebni lasti in že 36 let tiči na letališču v Novi Mehiki. Povsem je zarjavel in brez motorja, na njegov nekdanji glamur spominjajo zgolj še lepo ohranjeni sedeži iz rožnatega žameta.

Presley je na vrhuncu slave posedoval tri zasebna letala. Dve si je mogoče ogledati na njegovem nekdanjem posestvu Graceland v Memphisu v ameriški zvezni državi Tennessee, tretje, ki bo kmalu ponujeno na dražbi, pa je že dlje časa v zasebni lasti. Da je pripadalo kralju rokenrola, pričajo izvirniki dokumentov. Nazadnje so ga na dražbi prodali lani za 430.000 ameriških dolarjev (slabih 370.000 evrov), piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ikona 20. stoletja

Elvis Presley se je rodil 8. januarja 1935 v zvezni državi Misisipi. S svojim glasom, edinstveno mešanico glasbenih slogov in seksualno provokativnimi nastopi je postal glasbena ikona 20. stoletja in eden najbolje prodajanih solo glasbenikov v zgodovini.

V svoji karieri je izdal več kot 150 albumov. Prejel je tri grammyje – vse za gospel glasbo, pri svojih 36 letih pa še grammyja za življenjsko delo. Posnel je tudi 31 filmov, njegov prvi satelitsko predvajani koncert Aloha from Havaii pa si je leta 1973 ogledalo več ljudi, kot je bilo gledalcev prvih korakov človeka na Luni.

Izstopal pa ni le po glasbenem talentu in karizmi, ampak tudi po svojem slogu, saj si je že kot mladenič oblikoval frizuro, ki je kasneje postala njegov prepoznavni znak. Umrl je leta 1977, star le 42 let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije