SLOVO

Umrl član legendarne zasedbe Bijelo dugme

Klaviaturist Vlado Pravdić je umrl po težki bolezni dan pred svojim 74. rojstnim dnem.
Fotografija: Glasbeni svet žaluje. FOTO: Tomertu Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Glasbeni svet žaluje. FOTO: Tomertu Getty Images/istockphoto

Vlado Pravdić, klaviaturist skupine Bijelo dugme, je umrl v ponedeljek zvečer v Splitu, piše Avaz. Smrt je potrdila njegova prijateljica. Pravdić je umrl dan pred svojim 74. rojstnim dnevom, ki bi ga imel 6. decembra. Zadnja leta je živel v Splitu. Zadnje mesece je bil bitko s težko boleznijo.

Bijelo dugme, kot je nekoč bil. Zoran Redžić; Vlado Pravdić, Goran Bregović, Željko Bebek, Ipe Ivandić. FOTO: Wikipedija
Bijelo dugme, kot je nekoč bil. Zoran Redžić; Vlado Pravdić, Goran Bregović, Željko Bebek, Ipe Ivandić. FOTO: Wikipedija

Bijelo dugme je rockovska skupina iz Sarajeva, ki je močno zaznamovala jugoslovansko glasbeno sceno v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. 

Ustanovitelj Goran Bregović je nekoč priznal, da je ustanovil skupino predvsem zato, ker so bili glasbeniki bolj zanimivi za dekleta. S karizmatičnim pevcem Željkom Bebekom je skupina doživela velik uspeh – nek časopis je celo zapisal, da so v nekdanji Jugoslaviji prodali več plošč, kot je bilo gramofonov.

Vrhunec je skupina z omenjenim pevcem dosegla konec 70. let z albumom Bitanga i princeza. 

Skupina se je razšla leta 1989, mnogi menijo, da zaradi razpada Jugoslavije, saj je bila skupina mnogokrat videna kot simbol združevanja ljudi v Jugoslaviji. 

Bijelo dugme so se ponovno združili leta 2005 s tremi izjemno dobro obiskanimi koncerti v Sarajevu, Zagrebu in Beogradu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije