HUDE OBTOŽBE

Šest žensk režiserja obtožilo posilstva

Roman Polanski se že 40 let izmika ameriškim organom pregona. Kljub številnim obtožbam filmar ves ta čas žanje uspeh za uspehom.
Fotografija: Kljub obtožbam živi razkošno življenje megazvezdnika. FOTO: guliver/getty images
Odpri galerijo
Kljub obtožbam živi razkošno življenje megazvezdnika. FOTO: guliver/getty images

Obtožujem! Samo ena kratka besedica, a hkrati pripoveduje več zgodb, ki so vse povezane s poljskim režiserjem Romanom Polanskim. Govori o njegovem ustvarjalnem geniju, ki je na velika platna sredi novembra prinesel enega najbolj pričakovanih francoskih filmov letošnjega leta Obtožujem! (J'accuse), s katerim je vnovič – kot že 2002. s trojnim oskarjevcem Pianistom – dokazal, da je mojster režije zgodovinskih dram. Na letošnjem beneškem festivalu je prejel veliko nagrado žirije.

V eni noči je izgubil ženo Sharon Tate in še nerojenega otroka. FOTO: guliver/cover images
V eni noči je izgubil ženo Sharon Tate in še nerojenega otroka. FOTO: guliver/cover images
A spomni tudi na obtožbe zaradi režiserjevih posilstev v preteklosti. Pred tedni je fotografinja Valentine Monnier zavpila »Obtožujem!« in s prstom pokazala na velikega filmarja ter razkrila bolečino posilstva, ki jo je pred svetom skrivala dolgih 44 let. Le par dni zatem je vhod v pariški kino Le Champo, kjer je film doživel premierno prikazovanje, zablokirala skupina okoli 40 žensk in pozivala k bojkotu filma. Na transparentih protestnic so bila imena domnevnih režiserjevih žrtev, ki jih je iz leta v leto več.

Pred pol stoletja je bil Polanski zaljubljen 35-letnik, njegova ljubljena Sharon Tate pa je pod srcem nosila sad njune ljubezni. A nato je vse izginilo v par urah, ko so štirje sledilci satanističnega kulta družine Manson vdrli k Sharon in z noži in pištolami brutalno umorili krasotico in njene tri prijatelje. Polanski je v eni noči izgubil ženo in še nerojenega otroka, osem let pozneje pa so o njem govorili le še kot o brezvestnem posiljevalcu in pedofilu. Marca 1977 ga je namreč prijela policija, ker je na domu hollywoodskega veljaka Jacka Nicholsona napil in zadrogiral komaj 13-letno Samantho Geimer ter jo posilil. Po aretaciji je 42 dni preživel za zapahi, a je nato tik pred sojenjem – govorilo se je, da mu bo sodnik prisodil 50 let za zapahi – pobegnil iz ZDA. Vse odtlej je na begu pred ameriško roko pravice.

Zvezdnik v solzah

Zadnja v nizu se je oglasila Valentine Monnier, ki se je v mlajših letih spogledovala tudi z igralsko kariero.
Zadnja v nizu se je oglasila Valentine Monnier, ki se je v mlajših letih spogledovala tudi z igralsko kariero.
Samantha še zdaleč ni bila njegova edina žrtev. Le prva, ki si je velikega filmarja drznila razkrinkati. Leta 2010 je skoraj 20-letno tišino prekinila britanska igralka Charlotte Lewis in trdila, da jo je Polanski posilil leta 1983, ko jih je štela komaj 16. Prav tako mlada naj bi bila tudi ženska, ki se je izpostavila le z vzdevkom Robin M. in naj bi jo Polanski napadel še desetletje prej, torej še pred posilstvom Geimerjeve. Kalifornijska umetnica Marianne Barnard se je oglasila predlani. Režiserja je obtožila napada, ko je bila stara le 10 let; prisilil naj bi jo, da mu gola pozira. Istega leta 2017 je o svoji boleči izkušnji s Polanskim spregovorila tudi nemška igralka Renate Langer, ki naj bi se ji oskarjevec vsilil, ko je bila stara 15 let, a si ga tedaj ni upala prijaviti zaradi sramu.

Čeprav je zvezdnik prek svojega odvetnika vse obtožbe zavrnil kot povsem neutemeljene, to še ni ustavilo plaza podobnih obtožb. Kot zadnja je dvignila glas francoska igralka in fotografinja Valentine, ki jo je izzvalo licemerstvo ob filmu Obtožujem! Kako lahko namreč pripoveduje zgodbo o pregonu francoskega judovskega častnika Alfreda Dreyfusa, se z junakom filma celo poistoveti, hkrati pa preprečuje lastnim žrtvam, da bi spregovorile in zase terjale pravico.

Filmarjev težko pričakovani film Obtožujem! je prebudil duhove preteklosti.
Filmarjev težko pričakovani film Obtožujem! je prebudil duhove preteklosti.
Valentinina zgodba sega v leto 1975, ko je šla v filmarjevo vilo v švicarskem smučarskem središču Gstaad s prijateljico, ki je režiserja poznala. »Z njim nisem imela nikakršnih povezav, ne osebnih ne poklicnih. Komaj sem ga poznala,« je dejala in posilstvo opisala kot izjemno nasilno. »Tepel me je, dokler se nisem predala. Nato me je posilil in prisilil v vrsto dejanj. Stara sem bila komaj 18 let.« Za storjeno silo se ji je nato v solzah opravičeval, Valentine pa je hromil strah.

»Šlo je za Romana Polanskega. Ni si mogel privoščiti, da to pristane v časopisih, zato me je bilo strah, da me bo ubil.« Molčala je tudi zato, ker so ji tako prigovarjali drugi režiserjevi gostje v gorski koči. No, tiho je bila pred policijo, svojemu fantu in prijateljicam pa se je zaupala in ti so njene besede zdaj potrdili. Odločno jih zavrača le Polanski, ki grozi tudi, da bo proti časopisu Le Parisien, ki je objavili Valentinino zgodbo, zaradi blatenja vložil tožb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije