POSLEDICE

Rusija ostala tudi brez Evrovizije

Alina Pash pod drobnogledom zaradi obiska na Krimu.
Fotografija: Na lanski Evroviziji na Nizozemskem je zmagala italijanska zasedba Maneskin. FOTO: Piroschka Van De Wouw, Reuters
Odpri galerijo
Na lanski Evroviziji na Nizozemskem je zmagala italijanska zasedba Maneskin. FOTO: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je sporočila, da Rusija ne bo smela sodelovati na letošnji Evroviziji, ki bo maja potekala v Torinu. EBU je sprva menil, da invazija Rusije na Ukrajino ne bo vplivala na glasbeno tekmovanje, a si je danes premislil.

Odločitev temelji na zaskrbljenosti organizatorjev, da v luči aktualnih dogodkov sodelovanje Rusije na Evroviziji ne bi dobro vplivalo na ugled tekmovanja. Iz EBU so še sporočili, da ruski državljani ne bodo smeli glasovati za najljubšo pesem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V EBU so v izjavi za javnost zapisali, da so se članice zveze o končni odločitvi temeljito posvetovale, in hkrati poudarili, da gre za nepolitično organizacijo izdajateljev programov, predanim vrednotam javnih servisov.

»Še naprej varujemo vrednote kulturnega tekmovanja, ki spodbuja mednarodno izmenjavo in razumevanje, združuje občinstva, slavi različnost skozi glasbo in na enem odru združuje Evropo,« so še zapisali pri EBU.

Odstopila po razkritju

Prejšnji teden je Alina Pash, ki je bila izbrana za predstavnico Ukrajine v Torinu, odstopila od tega, da zastopa svojo državo v Italiji. Znašla se je namreč pod drobnogledom zaradi obiska Krima leta 2015, ki ga je Rusija leta 2014 priključila svojemu ozemlju.

Alina Pash je bila izbrana na televizijskem nacionalnem izboru in naj bi nastopila s pesmijo Shadows Of Forgotten Ancestors, a je po razkritju podrobnosti o potovanju odstopila.

Zamenjala jo je rap skupina Kalush Orchestra s pesmijo Stefania.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije