SODOBNO IN MODERNO

Rihannina avtobiografija za tisočakov

Čez teden dni bo slavna glasbenica predstavila vizualno avtobiografijo, v kateri na 504 straneh z več kot 1000 fotografijami slika svoje življenje.
Fotografija: Rihanna je ženska sodobnega časa. Zatorej tudi vizualna avtobiografija. FOTO: instagram
Odpri galerijo
Rihanna je ženska sodobnega časa. Zatorej tudi vizualna avtobiografija. FOTO: instagram

Živimo v vizualnem svetu, v katerem je videz pogosto vsaj toliko pomemben kot vsebina. In v katerem nima smisla izgubljati besed, ko pa lahko vse, kar nam leži na duši, izčivkamo že s 140 znaki. Tega se nadvse dobro zaveda zapeljiva Rihanna, mojstrica obvladovanja svetovne zabavne scene, katere življenje bi se verjetno bralo kot romanca, triler in drama obenem, a se je barbadoška pevka odločila svojo zgodbo povedati malce drugače in ne v obliki klasične avtobiografije. Sodobno in moderno. Raje s slikami kot s preveč besedami.

»Dobrih pet let dela. Vesela, da lahko naposled delim to zbirko neverjetnih spominov,« je seveda prek twitterja napovedala skorajšnjo izdajo avtobiografije. Ta pa seveda ni običajna. Gre namreč za vizualno delo, v katerem na 504 straneh z več kot 1000 fotografijami naslika svoje življenje.

Burna razmerja

Najcenejša izmed ekskluzivnih različic fotoknjige prihaja z najbolj preprostim knjižnim podstavkom.
Najcenejša izmed ekskluzivnih različic fotoknjige prihaja z najbolj preprostim knjižnim podstavkom.
Skoraj 15 let se je že odvrtelo, odkar je kot svetel komet privršala na svetovno glasbeno sceno in jo v hipu omrežila. Ne le z glasom, ki ji je prinesel devet grammyjev, 13 priznanj American Music Awards in 12 Billboardovih glasbenih nagrad, ampak tudi z zapeljivim telesom greha vrednih oblin, ki jih je brezsramno razkazovala. Igro skrivanja in razkrivanja, s katero je predvsem moški del populacije spravila na kolena, je izpilila do obisti, in čeprav so njene krpice komaj kaj zakrile, je z edinstvenim in precej izzivalnim modnim slogom pritegnila marsikatero modno hišo. Poleg pevke in pop ikone 21. stoletja je postala tudi modna oblikovalka, saj si je roke že podala z modno hišo Dior, športno znamko Puma, modnim proizvajalcem Manolom Blahnikom, čigar čevlje obožujejo zvezde, ter švicarskim proizvajalcem luksuznih ur in petičnega nakita Chopard, zagnala pa je tudi svojo blagovno znamko Fenty, za katero je ustvarila precej dobičkonosno kozmetično znamko Fenty beauty ter linijo spodnjega perila. Za nameček je že zaplula v svet filma.

ni podpisa
ni podpisa
A če barbadoški lepotici v poslovnih vodah teče kot po maslu, je bilo njeno ljubezensko življenje precej manj sanjsko, saj svet še vedno ni pozabil njene boleče romance z vročekrvnim r'n'b pevcem Chrisom Brownom, čigar pesti so ji pustile sledi na obrazu in telesu. Čeprav naj bi naposled našla svoj košček ljubezenske sreče v objemu arabskega milijarderja Hassana Jameela. Skratka, pri orisovanju svojega življenja, ki se je začelo v bungalovu na tropskem otoku Barbados, od koder je nato osvojila ves svet, ji ne bi zmanjkalo besed. A se je raje odločila za slikovni prikaz in s 1050 fotkami naslikala svoje otroštvo na Barbadosu, ujela ključne trenutke sebe kot poslovne ženske, pevke in modne oblikovalke, izpustila pa ni niti spominov iz zasebnosti s prijatelji in družino.

Štiri različice

Da se vsega loti z zagonom in strastjo, je RiRi že dokazala. In niti vizualne avtobiografije, kar je njen prvi skok v založniške vode, se ni lotila polovičarsko. Svetu bo namreč predstavila štiri različice svoje fotografske pripovedi, od najpreprostejše in najcenejše za slabih 140 evrov pa do najekskluzivnejše za najbolj zagrizene oboževalce, ki imajo hkrati tudi izjemno globoke žepe. Slednja bo izšla v le desetih izvodih in z astronomsko ceno približno 100 tisočakov.

A ti izbranci – mimogrede, najekskluzivnejša različica je kljub vrtoglavi ceni že razprodana – za svoj denar ne dobijo le navadne zbirke fotografij, ampak čezmerno veliko in ultrarazkošno različico knjige, veliko kar dober meter krat meter, ki jo bodo postavili na 900-kilogramski ročno izklesani marmornati podstavek, seveda je ta vključen v ceno. Imena devetih od desetih srečnih lastnikov najdragocenejše RiRijine knjige niso znana, a deseta ponosna lastnica je raperka Cardi B.

Zabava pred izidom

RiRi je zašla tudi v vode založništva. Ne izgublja besed, svoje življenje bo raje prikazala s fotografijami.
RiRi je zašla tudi v vode založništva. Ne izgublja besed, svoje življenje bo raje prikazala s fotografijami.
Zvezdničina knjiga prihaja na police komaj konec meseca, pa vendar je edinih 10 kosov najekskluzivnejše edicije pošlo že v predprodaji, kot bi jo delila zastonj. Kar pa ne pomeni, da se morajo njeni superoboževalci obrisati pod nosom. Pevka je namreč pomislila tudi na malce manj razkošno verzijo, a tudi s precejšnjo umetniško vrednostjo. Ta je vredna pet tisočakov in težka 27 kilogramov, namesto v običajne platnice pa je ovita v nelesketajoče se črno blago. In namesto na gromozanski marmornati podstavek boste to knjigo odložili na pozlačen in mehko oblazinjen podstavek, plod pevkinega sodelovanja z umetnikoma Haas Brothers. Še tretja različica fotoknjige za 160 evrov pa prihaja s certifikatom o avtentičnosti in najbolj minimalističnim knjižnim podstavkom, ki je tudi delo bratov Haas.

Rihanna je navdušena, da bo sad njenega večletnega dela 24. oktobra naposled ugledal luč sveta, v čast knjigi pa je konec minulega tedna priredila zabavo pred izidom. In ker je knjiga prej umetniška stvaritev kot preprosta avtobiografija, je izbrala tudi primerno lokacijo za zabavo. Muzej Guggenheim v New Yorku.
Ena izmed desetih srečnih lastnic najeksluzivnejše različice pevkine knjige je raperka Cardi B. FOTO: instagram
Ena izmed desetih srečnih lastnic najeksluzivnejše različice pevkine knjige je raperka Cardi B. FOTO: instagram

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije