KLJUČNA OSEBA

Kdo je princeso Diano v resnici potisnil v nesrečen zakon

V trenutku, ko je princesa Diana hotela odpovedati poroko, jo je tedaj najpomembnejši moški v njenem življenju prepričal, naj vendar sklene zakon s princem Charlesom.
Fotografija: Oče je princeso Diano prepričal, naj ne razdre zaroke. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Oče je princeso Diano prepričal, naj ne razdre zaroke. FOTO: Reuters

Kraljeva biografinja Ingrid Seward v svoji novi knjigi z naslovom Moja mama in jaz: ozadje zgodbe kralja in pokojne kraljice (My mother I: The inside story of the king and our late queen) piše, da je oče John Spencer hčerko Diano le mesec dni pred velikim dnem, čeprav so jo prevzemali dvomi, prepričal, naj ne odpove poroke s tedaj še princem Charlesom.

V odlomku iz knjige, ki ga je objavil Daily Mail, trdi, da je Diana mesec dni pred poroko julija 1981 prisostvovala na zabavi za 21. rojstni dan princa Andrewa na gradu Windsor. Upala je, da se bo zavrtela s svojim zaročencem princem Charlesom.

»A njen zaročenec je cel večer hodil med gosti in se trudil, da bi govoril s čim več ljudmi,« piše avtorica.

»Diana je bila obupana. Njen zaročenec je bil večino tedna v Ameriki in očitno je bilo, da nima nobene želje plesati z zaročenko.

Čustveno izčrpana Diana se je spogledovala s tem in onim moškim, na koncu je plesala sama.«

V naslednjem odlomku avtorica piše, da se je Diana po zabavi odpravila k svojemu očetu. Bila je jezna, razočarana, vznemirjena in ni se več imela namena vračati na dvor. Če bi vprašali njo, ne bo nič s poroko.

A ko je odločitev pojasnila očetu, je bil ta zgrožen.

»Potem ko jo je pomiril, ji je dejal, da ne sme razdreti zaroke z bodočim kraljem, sploh ne manj kot mesec dni pred obredom,« piše Ingrid.

Oče jo je vprašal, ali ni to nekaj, kar si je vedno želela, in jo spomnil, da je ona govorila, da je Charles človek, ki ga ljubi in ga hoče vedno imeti ob sebi.

»Po potokih solza in razočaranju se je Diana pustila prepričati,« piše v knjigi.

»Ni mogla z gotovostjo trditi, da še želi postati valižanska princesa. A bila je dovolj mlada, da je verjela v srečne konce, kljub temu da ji je instinkt govoril, da tega ne bo dočakala. Stara je bila komaj 19 let,« navaja Sewardova.

Diana in Charles sta se poročila 29. julija 1981 v katedrali sv. Pavla v Londonu, le pet mesecev po objavi zaroke. Ločila sta se leta 1996, leto pozneje se je Diana usodno ponesrečila v Parizu.

Njuno poroko je na malih zaslonih spremljalo več kot 750 milijonov ljudi iz 74 držav.

Diana je Edwardu Mortonu o knjigi Diana: njena zgodba  pripovedovala:

»Bila sem tako zaljubljena v svojega moža. Verjela sem, da sem najsrečnejše dekle na svetu. Verjela sem, da bo skrbel zame.«

O poroki je povedala:

»Bil je raj, a bila sem tako nervozna. Ko sem hodila proti oltarju, sem bila prepričana, da vsi vidijo, kako se mi šibijo kolena.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije