Španska kraljica obožuje Žižka

Kraljevi čas v izolaciji izkoristijo tudi za branje. Njihov okus je zelo različen.
Fotografija: Princ Charles vnukom prebira knjige o Harryju Potterju. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Princ Charles vnukom prebira knjige o Harryju Potterju. FOTO: Guliver/getty Images

Čeprav živijo v palačah in razkošnih vilah, pa niti za kraljeve izolacija ni vedno enostavna. Kot so že večkrat povedali tisti, ki so bili pozitivni na koronavirus in so morali v popolno osamo, zelo pogrešajo bližnje, naj bodo to partnerji, otroci, starši, vnuki, hišni ljubljenčki. Tisti, ki lahko izolacijo preživljajo vsaj s svojimi družinami, pa si čas krajšajo na različne načine. Britanski kraljevi denimo med drugim veliko berejo. Princ Charles je ljubezen do pisane besede podedoval po očetu. Menda ne bo nikdar pozabil občutka, ko mu je princ Filip predstavil ep ameriškega avtorja Henryja Wordswortha Longfellowa Pesem Hiawatha, ki govori o indijanskem bojevniku. Ep je zdaj Charlesovo najljubše delo, rad pa ima tudi Rudyarda Kiplinga in Williama Shakespeara ter južnoafriškega pisatelja in filozofa Laurensa van der Posta.

Otroci ga poslušajo kot uročeni

Tudi njegova žena Camilla je navdušena bralka, ki se zavzema za opismenjevanje otrok. Je redna gostja knjižnic in knjigarn, kjer bere mladim. Zase pravi, da je knjižni molj, ki posega tako po literaturi za mladino kot za odrasle. Obožuje romane o Harryju Potterju, ki jih, kot je nekoč dejala, princ Charles izredno doživeto prebira tudi svojim vnukom. »Uporablja različne glasove za različne like in otroci ga poslušajo kot uročeni,« je v smehu dejala Camilla, ki med svoje najljubše avtorje šteje tudi Margaret Atwood in Bernardine Evaristo, prejemnici knjižne nagrade booker prize, ki jo Camilla podpira od leta 2013. Vojvodinja Cambriška prisega na klasike: na nedavni fotografiji, posneti na posesti Anmer Hall v Norfolku, kjer Kate in William z otroki običajno preživljajo počitnice, so oboževalci kraljevih opazili, da se njena miza šibi pod deli priljubljenih britanskih avtorjev. Med naslovi, ki jih Kate redno prebira, so denimo Slika Doriana Graya, Božična zgodba, Razsodnost in rahločutnost ter Homerjeva Odiseja.

Ni preveden v slovenščino

A ne le britanski kraljevi, tudi španska kraljica Letizia in kralj Felipe sta prava knjižna molja. Kot je ona nekoč priznala, se je v moža zaljubila prav zaradi njegove ljubezni do knjig. Letizia ima zelo izbran okus, najraje prebira poezijo in filozofske tekste. Med najljubše avtorje šteje denimo Slavoja Žižka, Nietzscheja in Kirkegaarda.

Letizia se je v Felipeja zaljubila, ker je tako kot ona navdušen bralec. FOTO: Guliver/getty Images
Letizia se je v Felipeja zaljubila, ker je tako kot ona navdušen bralec. FOTO: Guliver/getty Images

Monaška princesa Charlotte ima nekoliko nenavaden način branja, saj hkrati prebira več del, po katerem bo posegla, pa je odvisno od trenutnega razpoloženja in časa v dnevu. V sanje jo običajno zazibajo pesmi Emily Dickinson, sicer pa je tudi ona ljubiteljica filozofskih tekstov. Norveška princesa Mette-Marit najraje bere dela rojakinje Agnes Ravatn. Njej najljubši je psihološki triler The Bird Tribunal, ki je tudi v svetu požel ogromno pohval in bil preveden v 11 jezikov, slovenščine žal ni med njimi.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije