DEKLINA ZGODBA

Serija dviguje prah, iz prodaje tudi vino

Prihaja Deklina zgodba, ki buri duhove. Američanov Trumpovim podpornikom trn v peti, ženskam navdih.
Fotografija: Glavna junakinja serije je dekla Odfred oziroma June, katere naloga je biti stroj za rojevanje. Foto: Press Release
Odpri galerijo
Glavna junakinja serije je dekla Odfred oziroma June, katere naloga je biti stroj za rojevanje. Foto: Press Release

Na Televiziji Slovenija bomo od 18. avgusta lahko spremljali večkrat nagrajeno serijo HBO Deklina zgodba, posneto po kultnem romanu Margaret Atwood iz leta 1985. Serija je samo letos nominirana za 20 emmyjev v 14 kategorijah, tudi za najboljšo serijo dramske zvrsti ter za eno od glavnih stranskih vlog, vlogo žene Serene, ki jo igra avstralska igralka Yvonne Strahovski. Osrednji lik je dekla June, ki jo igra Elisabeth Moss. Ekipa trenutno snema tretjo sezono.

Dogajanje je postavljeno v bližnjo prihodnost ZDA, ki se imenujejo Gilead. Tam vladata totalitarna diktatura, ki daje pravice le moškim, in verski radikalizem. Zaradi množične ženske neplodnosti imajo v Gileadu svojevrstne sužnje, dekle, ki v imenu svoje petične neplodne gospodarice rojevajo otroke. Državljanom so prepovedane vse intelektualne dejavnosti, tudi branje. Če želijo živeti svobodno, jim preostane le, da prebegnejo v sosednjo Kanado. Čeprav je Deklina zgodba stara 33 let, pa prav v zadnjem obdobju, odkar je postal predsednik Donald Trump, buri duhove, njegovi podporniki so se namreč lani spravili na njene ustvarjalce, češ da je serija uperjena proti njegovi vladi. To bi bilo v resnici mogoče le, če bi imeli ustvarjalci serije nadnaravno sposobnost gledanja v prihodnost, snemati so jo namreč začeli v letu pred Trumpovo prisego, ko se je zdela njegova zmaga še popolnoma nemogoča. »Knjiga je bila napisana pred 33 leti. Je proti predsodkom, proti rasizmu, seksizmu, nevednosti, prevari in neumnosti. Če jo imajo nekateri Trumpovi podporniki za protitrumpovsko, je to povezava, ki jo vzpostavljajo sami,« je lani v zagovor serije na očitke odgovorila Mossova, tudi njena izvršna koproducentka.

Tri vina z imeni junakinj serije so zaradi kritik umaknili iz prodaje.
Tri vina z imeni junakinj serije so zaradi kritik umaknili iz prodaje.

Svet Gileada je, še posebno za ženske, ki nimajo tako rekoč nobenih pravic, grozljiv. June, ki jo zdaj, ko opravlja vlogo dekle, imenujejo Odfreda, je članica gospodinjstva vplivnega poveljnika Freda (Joseph Fiennes). Dekle so v Gileadu spolno podrejene, prilagajati se morajo zahtevam Poveljnikov, se soočati z njihovimi krutimi ženami in drugimi deklami. June se v tem krutem svetu trudi preživeti zaradi hčerke Hannah, ki so ji jo nekoč odvzeli. Boj za obstanek med deklami je ženskam v resničnem svetu v navdih. Ko so ženske v teksaškem senatu protestirale proti zakonu, ki bi prepovedal splav, so nosile kostume iz Dekline zgodbe, na ženskem maršu marca lani v ZDA pa so nekateri protestniki v rokah držali napise s citati iz knjige, kot je: »Ne pustite pošastim, da vas zatirajo.«


Glede na prah, ki ga dviguje serija, ni nič čudnega, da se je zataknilo tudi pri produktih, povezanih z njo. Ko so ustvarjalci v sodelovanju z vinskimi hišami izdelali tri vinske znamke, povezane z junakinjami, se je usul plaz kritik. Na proizvajalce so leteli očitki, češ da gre za serijo, ki govori o posilstvu in totalitarnem režimu, zato njene zgodbe ne bi smeli tako poveličevati. Modri pinot odfreda po glavni junakinji serije ter drugi dve vini (eno posvečeno dekli in eno ženi) so vzeli iz prodaje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije