Prelepa Naomi jih ima 50

Ena od najuspešnejših manekenk vseh časov. Orala ledino, obenem pa polnila tabloide.
Fotografija: Tabloidi niso spregledali njenih škandalov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tabloidi niso spregledali njenih škandalov. FOTO: Reuters

Redki se lahko pohvalijo s tako pestro in bogato kariero, redko so doživeli toliko vzponov in padcev, pravzaprav se je nič kolikokrat pobirala s samega dna. A ji je vsakokrat uspelo in Naomi Campbell, ena najuspešnejših manekenk in fotomodelov vseh časov, ki je v modni industriji v minulem tisočletju premaknila številne meje, praznuje abrahama. Srečna, zadovoljna in – trezna.

»Nisem si mislila, da bom prilezla tako daleč,« je sporočila Britanka, ki je ob jubileju in na instagramu objavila privlačno fotografijo še vedno nežne lepotice, obkrožene s cvetjem, in se zahvalila vsem, ki v vseh teh letih niso obupali nad njo in so ji pomagali na poti do uspeha ter zdravja.

Osvojila je vse modne vrhove. FOTO: Reuters
Osvojila je vse modne vrhove. FOTO: Reuters
»Hvala vsem za rojstnodnevne želje in čestitke! Hvala vsem čudovitim ljudem, da ste mi podarili teh 50 let na tem čudovitem planetu. Hvala vsem tistim, ki ste mi stali ob strani v trenutkih teme, ki ste mi preprečili, da bi znova zašla na stranpota. Moje potovanje je bilo do zdaj izjemno pisano, na vsakem koraku se po vaši zaslugi zavedam, da se še vedno učim in napredujem vsak dan. Brez vas me ne bi bilo, brez vas ne bi bilo Naomi. Veste, o kom govorim, vaša iskrenost, vztrajnost in ljubezen mi pomenijo vse na svetu. Rada vas imam, upam, da veste, kako dragoceni ste. In, mami, hvala ti, da si mi dala življenje!«

Ganljivi zapis spremlja, kot rečeno, pisana spomladanska fotografija cvetoče Naomi, zraven pa še utrinek iz otroštva deklice, ki se je prebila na modne steze in osvojila vrh modne industrije kot ena prvih temnopoltih lepotic.
 

Ena od velikih 6


Odraščala je zgolj z materjo, jamajško plesalko Valerie Morris. Dekličina prva leta sta preživeli v Rimu, nato sta se preselili v London, kjer se je Valerie poročila in Naomi rodila polbrata. Mlada lepotica je že v najstniških letih pritegnila pozornost modnih agentov in se začela prebijati celo na naslovnice. Premagovala je rasno razlikovanje, se spominja, predvsem ob podpori Christy Turlington in Linde Evangelista, ki sta oblikovalcem postavljali ultimate, češ, če zavrnete Naomi, tudi naju ne bo! Trojici so se v manekenski eliti pridružile še Claudia Schiffer, Cindy Crawford in Kate Moss, ki so desetletje kraljevale na naslovnicah najuglednejših modnih revij in krojile usodo zvenečih modnih znamk: uveljavile so se kot velikih 6 in utemeljile pojem supermanekenke, ki se ni spremenil do danes. Kritiki pogosto povedo, da so takšne nadarjene lepotice in profesionalke v modni industriji danes izjemno redke, še najbolj se jim je v novem tisočletju približala le Brazilka Gisele Bündchen.


Toda v javnost so kmalu začele kapljati zgodbe o drugačni Naomi: za krinko lepote se skriva prava pošast, groba, nasilna in žaljiva do sodelavcev, manipulativna in izkoriščevalska, so jo mnogi obtoževali. Kritik in groženj s tožbo je bilo toliko, da jo je ugledna agencija, ki je z Naomi sicer bogato služila, Elite Model Management, odslovila. Britanka se je kljub temu postavila na noge in še naprej premikala meje v modni industriji, vmes pa se bojevala s tabloidi, ki so javnosti razodevali njeno temačno plat, v ozadju katere je bila predvsem zloraba alkohola in drog. Štirikrat so jo obsodili zaradi nasilja, škandalozne zgodbe je pisala tudi s svojo vpletenostjo v posle s krvavimi diamanti in domnevnim prijateljstvom z nekdanjim liberijskim predsednikom, zloglasnim Charlesom Taylorjem, ter zarokami z bogatimi in vplivnimi, kot sta nekdanja ikona formule 1 Flavio Briatore in ruski poslovnež Vladimir Doronin.


Zadnja leta lepe Naomi so mnogo mirnejša, manekenka je uradno samska in, kot kaže, zadovoljna. Posveča se svojim dišavam, od leta 1999 jih je tržišču predstavila že 25, in novi kozmetični liniji, v zadnjem letu pa se preizkuša kot voditeljica svoje lastne, kot pravi, povsem odkrite pogovorne oddaje na youtubu, No Filter With Naomi. Njena prva gostja je bila še vedno dobra prijateljica Cindy Crawford. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije