MILIJONSKA DEDIŠČINA

Boj za princesine milijone

Zadnja havajska princesa ima 173 milijonov premoženja. Za denar se bojujejo tudi taki, ki dediščine ne zaslužijo.
Fotografija: V palači, ki je zdaj muzej, se bojijo, kako bodo shajali brez princesine finančne pomoči. FOTO: twitter
Odpri galerijo
V palači, ki je zdaj muzej, se bojijo, kako bodo shajali brez princesine finančne pomoči. FOTO: twitter

Vsak dan se turisti zgrinjajo v kraljevo palačo v Honoluluju, da bi videli, kje in kako je živela havajska kraljeva družina. Občudujejo masivno pohištvo, ozaljšan prestol in veličastno stopnišče, a redki vedo, da je palača, edina kraljeva rezidenca v Združenih državah Amerike, obstala predvsem zaradi darežljivosti potomcev nekdanjih vladarjev. V palači je zdaj muzej. Dedinja in multimilijarderka Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananakoa, ki jo imajo mnogi kar za zadnjo havajsko princeso, denimo zadnjih šest let skrbi, da so plačani računi za elektriko. A Američanka, ki izjemno ceni zasebnost, imela pa naj bi kar 173 milijonov evrov premoženja, menda ni več sposobna podpirati vseh svojih dobrodelnih organizacij ter financirati reči, ki so ji pri srcu, med njimi tudi omenjeni muzej.

Premoženje 91-letne bogatašinje

Za premoženje 91-letne bogatašinje se na sodišču odvija prava vojna, njenemu dolgoletnemu odvetniku je denimo vsaj za nekaj časa uspelo prepričati sodnika, da ga je imenoval za skrbnika njenih financ, češ da je kap, ki jo je doživela lani poleti, vplivala na njene umske sposobnosti. Abigail medtem vztraja, da je z njo in njenimi umskimi sposobnostmi vse v najlepšem redu, in je grabežljivega odvetnika že odpustila. A odkar so se začele sodne zdrahe, Abigail muzeju ne more več plačevati elektrike, zato se je bilo vodstvo prisiljeno domisliti drugačnih načinov, kako priti do denarja. Abigail je morala prenehati financirati tudi eno svojih ljubših organizacij, prek katere nadarjenim domačinom, ki želijo delati v zdravstvu, priskrbijo štipendije, prav tako pomagajo pri obnovi mavzoleja, kjer je pokopana kraljeva družina.

Domačinov ne gane

Kaj bo zdaj z vsem tem, ni znano, prav tako ne, kdaj bo ekscentrična Kawananakoajeva lahko znova razpolagala s svojim denarjem. Abigail je vnukinja pokojnega princa Davida Kawananakoa, nima pa uradnega naziva ali kakršne koli moči na Havajih, kar pa domačinov ne gane, saj jo vidijo kot vez z domovino, ko ta še ni bila del ZDA. »Vedno smo ji rekli princesa, saj Havajčanom preteklost veliko pomeni,« je dejala Kimo Alama Keaulana, profesorica havajščine na univerzi v Honoluluju. Dediščina zadnje havajske princese ima veliko moč, mnogim domačinom pomaga preživeti, pridobiti izobrazbo, ohranja kulturno dediščino, zato mnoge skrbi, da ne bi končala v napačnih rokah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije