Čudno prijateljstvo

Bila je pač edina na voljo v Beli hiši

Bill Clinton je Jeffreyju Epsteinu, lani umrlemu znanemu ameriškemu pedofilu, razkril, zakaj se je spečal z Monico Lewinsky.
Fotografija: Kolaž fotografij, ki Clintona povezujejo z Epsteinom. Na levi je v družbi Julliete Bryant, desno pa z Ghislaine Maxwell vstopa v t. i. Lolita express.
FOTO: INSTAGRAM
Odpri galerijo
Kolaž fotografij, ki Clintona povezujejo z Epsteinom. Na levi je v družbi Julliete Bryant, desno pa z Ghislaine Maxwell vstopa v t. i. Lolita express. FOTO: INSTAGRAM

Američani vsakih nekaj let zaradi nesoglasij med parlamentom in predsednikom države ostanejo brez proračuna. Proračunske obveznosti potem izplačujejo po dvanajstinah. Zato takrat pošljejo vse zvezne uslužbence, večinoma gre za zaposlene po ministrstvih in državnih uradih, rendžerje v nacionalnih parkih in kar je še takšnih služb, ki se financirajo iz zveznega proračuna, na prisilni dopust, med katerim ne prejemajo plače. Takšno obdobje je bilo tudi leta 1995, ko je v Beli hiši kraljeval Bill Clinton, v kongresu pa so imeli večino njegovi politični nasprotniki iz republikanske stranke.

Ta blokada vlade je bila po vsej verjetnosti kriva za enega največjih škandalov v sodobni ameriški politiki, znana tudi kot afera Clinton – Lewinsky. Tako vsaj trdita Alana Goodman in Daniel Halper v knjigi o Jeffreyju Epsteinu, ki je pred kratkim izšla z naslovom A Convenient Death: The Mysterious Demise of Jeffrey Epstein. Prav pokojni ljubitelj mladoletnih deklet, ki naj bi si lani sodil sam v newyorškem zaporu, naj bi bil kot znanec Billa Clintona močno presenečen nad izbruhom afere z Monico Lewinsky.

Zmedeni Epstein

V objemu Monice Lewinsky<br />
FOTO: REUTERS
V objemu Monice Lewinsky
FOTO: REUTERS
Kot trdita novinarja Goodmanova in Halper, je pedofilskega finančnika Epsteina afera Lewinsky osupnila, saj naj bi večkrat v družbi prijateljev govoril, kako je »zmeden zaradi tega, ker je predsednik Clinton omalovaževal svoj ugled zaradi Monice Lewinsky«, ker po njegovem mnenju sploh ni bila tako privlačna, da bi zaradi seksa z njo na kocko postavil politično kariero.

Pozneje, leta 2002, ko sta letela v Afriko na humanitarno misijo skupaj z igralcema Kevinom Spaceyjem in Chrisom Tuckerjem, je imel Epstein priložnost vprašati Clintona o tem, kaj za en hudič ga je obsedel, da je odpeljal Monico v posteljo. Kot piše v knjigi, katere odlomke so objavili nekateri ameriški mediji, je Epstein takoj klical prijatelja in mu rekel: »Veš, kaj sem pravkar izvedel?« Clinton naj bi mu povedal, da je bila Monica Lewinsky zaradi zaprtja zvezne vlade, »pač edina punca na voljo v Beli hiši«.

Afera Lewinsky

Slika Billa Clintona v modri obleki Monice Lewinsky<br />
FOTO: FACEBOOK
Slika Billa Clintona v modri obleki Monice Lewinsky
FOTO: FACEBOOK
Spomnimo, Monica Lewinsky je imela leta 1995, ko je kot pripravnica delala v Beli hiši, intimne stike s predsednikom. O svojem odnosu s predsednikom je pripovedovala »prijateljici« Lindi Tripp, ki je te pogovore snemala na skrivaj. Trippova je trakove s posnetki pogovorov izročila neodvisnemu preiskovalcu Kennethu Starru, ki je je brskal o vpletenosti zakoncev Clinton v takrat odmevnem škandalu Whitewater, še iz časov, ko je bil Bill Clinton guverner zvezne države Arkansas.


Vsebina pogovorov med Lewinskyjevo in Trippovo je prišla v javnost in Amerika je dobila še večji škandal. Prišlo je na dan, da tedanji predsednik ni bil ravno zgleden zakonski mož. Kot guverner naj bi imel razmerje s Paulo Jones, državno uslužbenko v njegovi pisarni, pa tudi še eno uslužbenko Gennifer Flowers. Med preiskovanjem škandala, ki ga je opravila velika državna porota, je Monica Lewinsky priznala, da je imela s predsednikom oralne odnose, odločno pa je zavrnila, da bi šla še dlje. Clinton je sprva zanikal vse obtožbe, nato pa pod težo dokazov – ostanki sperme na modri obleki Monice Lewinsky – le priznal, da je imel z njo »neprimeren odnos«. Javnosti se je opravičil za zavajanje, v kongresu so sprožili postopek odpoklica (impeachment), ker je lagal pred veliko poroto. A na koncu iz vsega ni bilo nič.

Pred zlomom

Jeffrey Epstein s svojo bližnjo prijateljico in zvodnico Ghislaine Maxwell.<br />
FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Jeffrey Epstein s svojo bližnjo prijateljico in zvodnico Ghislaine Maxwell.
FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Avtorja knjige tudi pišeta, da naj bi bil nekdanji ameriški predsednik po koncu drugega mandata, ko je uspešno preživel impeachment oziroma sojenje v senatu ameriškega kongresa, »povsem na dnu, tik pred zlomom«. Nekaj časa se ni mogel pomiriti, da je zaradi seksualne afere, o kateri je javnost vedela vse, izgubil verodostojnost kot politik, ki so se ga daleč naokrog izogibali celo vidni člani njegove demokratske stranke.

V teh težkih trenutkih se je oprijel vsake bilke in Jeffrey Epstein je bila ena od njih. V začetku novega tisočletja je bil še ugleden finančnik z Wall Streeta, razen redkih v najbližji okolici nihče ni vedel za njegovo strast do mladih deklet. Clinton, ki si je hotel povrniti svoj ugled, se je začel družiti z njim, Epstein pa je po drugi strani vložil veliko denarja v Clintonove fundacije in druge projekte, s katerimi si je hotel oprati s seksualno afero umazano politično ime. Tako se je zgodilo, da je Clinton štirikrat, v letih 2002 in 2003, skupaj z Epsteinom potoval z njegovim zasebnim letalom na dogodke, ki jih je organizirala Clintonova fundacija Clinton Global Initiative. Na eni od teh poti je Epstein tudi izvedel, kako to, da se je Clinton spečal z Monico Lewinsky, žensko, ki po njegovem mnenju ni bila posebno privlačna.

Na otoku orgij

Knjiga Goodmanove in Halperja o Jeffreyju Epsteinu, čigar življenje in nemoralno početje sta lani zaposlovali ameriško javnost, je le predhodnica Netflixovega dokumentarnega filma z naslovom Jeffrey Epstein: Filthy Rich. V njem je vrsta pogovorov z Epsteinovimi žrtvami pa tudi ljudmi, ki so poslovno sodelovali z njim. Računalniški strokovnjak Steve Scully, ki je za Epsteina postavljal računalniško omrežje, trdi, da je Billa Clintona videl na znamenitem Epsteinovem karibskem otoku Little St. James, ki so ga imenovali otok orgij ali pedofilski otok. Na njem sta namreč Epstein in njegova tesna prijateljica in kot domnevajo tudi zvodnica Ghislaine Maxwell, ki je tja vodila deklice in najstnice, prirejala zabave za prijatelje in ameriško elito. Na njih seveda niso umanjkale niti punčke, ki po letih tja nikakor niso spadale. Nekatere so bile stare komaj 14 let.

Donald Trump in Melania v družbi z Epsteinom in Ghislaine Maxwell v Trumpovem klubu v Mar-a-Lago na Floridi<br />
FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Donald Trump in Melania v družbi z Epsteinom in Ghislaine Maxwell v Trumpovem klubu v Mar-a-Lago na Floridi
FOTO: guliver/GETTY IMAGES
A Scully ni bil edini, ki je nekdanjega ameriškega predsednika videval na otoku orgij. Tudi Epsteinova žrtev Virginia Roberts, ena od deklet, ki so Epsteina tožile in zaradi česar so ga lani aretirali, je izjavila, da je Billa Clintona večkrat videla na otoku, ne pa tudi, da bi tam počel kaj, kar se zanj ne bi spodobilo. Letalski dnevniki Epsteinovega zasebnega letala, s katerim se je peljal na otok St. James in se ga je zato oprijelo ime Lolita express, kažejo, da se je vanj Bill Clinton vkrcal kar 26-krat, skupaj z več deset pomembneži, ki so na letalo vstopili brez varnostnega pregleda.

Zanikanje

Čeprav je bil Epstein leta 2008 na Floridi obsojen na 13 mesecev zaporne kazni zaradi napeljevanja mladoletnic k spolnim odnosom, je Clintonova predstavnica za odnose z javnostjo šele lani, ko so Epsteina aretirali v New Yorku, izjavila, da »nekdanji predsednik ni nikoli nič vedel o Epsteinovih strašnih zločinih. V stikih nista bila že desetletje in Clinton nikoli ni bil na otoku Little St. James, na njegovem ranču v Novi Mehiki ali v rezidenci na Floridi.« Kot ugotavljajo nekateri ameriški mediji, vsaj trditev, da Clintona nikoli ni bilo na otoku orgij, ni najbolj točna.

Je pa Clinton leta 2002 v času, ko se je največ družil z Epsteinom, večkrat izjavljal, da je mož na mestu, »izjemno uspešen poslovni človek in zaprisežen dobrodelnež. Posebej sem cenil njegovo pomoč in velikodušnost med nedavnim potovanjem v Afriko, kjer sem spodbujal procese demokratizacije, proti siromaštvu in v boju proti virusu HIV.« To je izjavil v času, ko je Epstein že zlorabljal na desetine mladoletnic, ena med njimi, Južnoafričanka Juliette Bryant, je izjavila, da jo je Epstein intenzivno osvajal pred Clintonom med njunim obiskom v Južni Afriki, pozneje pa jo je celo posilil na njegovem otoku.

Še o eni povezavi med Epsteinom in Clintonom so lani pisali ameriški mediji. Ko so kriminalisti po aretaciji preiskovali njegovo luksuzno domovanje v New Yorku, so videli, da je imel Epstein na steni sliko, na kateri Bill Clinton sedi v ovalni pisarni Bele hiše, oblečen v modro obleko, obut pa v rdeče ženske čevlje z visoko peto. Obleka naj bi bila podobna tisti znameniti modri obleki, ki jo je nosila Monica Lewinsky med zdaj znamenitim oralnim seksom z Billom Clintonom v ovalni pisarni leta 1995 med blokado vlade, ko je bila mlada pripravnica iz Kalifornije pač »edina na voljo v Beli hiši«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije