BENEŠKI FESTIVAL

Za zlatega leva se bo potegovalo 21 filmov

78. beneški filmski festival bo med 1. in 11. septembrom. Gledalci morajo vstopnice rezervirati na spletu.
Fotografija: Začelo se bo z Almodovarjevim Madres paralelas. FOTO: promocijski material
Odpri galerijo
Začelo se bo z Almodovarjevim Madres paralelas. FOTO: promocijski material

Zaradi epidemije covida-19 in nove različice delte je priprava različnih prireditev pač negotova zadeva, a organizatorji se kljub temu ne dajo. Organizatorji enega najprestižnejših filmskih festivalov na svetu, beneškega, so v teh dneh sporočili, da dogodek bo, ter javnost seznanili s podrobnostmi vedno pestrega programa.
Po desetletju odsotnosti je Kirsten Dunst znova na velikih platnih. FOTO: Cover Images
Po desetletju odsotnosti je Kirsten Dunst znova na velikih platnih. FOTO: Cover Images

Po napovedi se bo za glavno nagrado, zlatega leva, potegovalo 21 filmov. Med njimi so Madres paralelas režiserja Pedra Almodovarja, The Power of the Dog režiserke Jane Campion in Spencer režiserja Pabla Larraina. Letošnja 78. izdaja bo med 1. in 11. septembrom, na njej pa bo zastopanih 59 držav.
 

Številna znana imena


Gledalci si bodo kot prvi film ogledali prav najnovejšo stvaritev omenjenega slavnega španskega režiserja. V Madres paralelas v glavni vlogi igra​ Penelope Cruz, ki je, mimogrede, trenutno v Italiji na počitnicah. Nastopa kot ena od dveh žensk, ki v porodnišnici rodita na isti dan, o njiju pripoveduje film.

Njena soigralka je trinajst let mlajša Milena Smit.
Ljubitelji se bodo razveselili vrnitve nadarjene Kirsten Dunst. Po več kot desetih letih premora jo bomo lahko videli v filmu The Power of the Dog. Po knjigi trenutno ene najbolj vročih italijanskih pisateljic Elene Ferrante se bo kot režiserka s filmom The Lost Daughter prvič predstavila ameriška igralka Maggie Gyllenhaal. Za zlatega leva se bosta potegovala še dva ameriška filma: The Card Counter režiserja Paula Schraderja in Mona Lisa and the Blood Moon režiserke Ane Lily Amirpour. V tekmovalnem programu je rekordnih pet italijanskih filmov, med njimi E Stata la Mano di Dio režiserja Paola Sorrentina. Film je posnel v Neaplju, v njem pa nastopa pogosti Sorrentinov sodelavec Toni Servillo.


Michel Franco, ki je na lanskem beneškem filmskem festivalu prejel srebrnega leva – veliko nagrado žirije – za film New Order, bo letos v tekmi za zlatega leva s filmom Sundown, v katerem je zaigral Tim Roth. V tekmovalnem programu so še filmi iz Francije, Argentine, Čila, Filipinov, Poljske, Rusije, Ukrajine in Venezuele. V vlogi princese Diane bomo lahko videli zvezdnico vampirske sage Kristen Stewart, ki slavno pokojno članico britanske kraljeve družine upodablja v biografskem filmu Spencer. Scenarij se osredotoča na božični konec tedna, ki ga je princesa Diana preživela z britansko kraljevo družino in med katerim se je odločila, da bo končala zakon s princem Charlesom. Po besedah direktorja festivala Alberta Barbere je pandemija prinesla več ustvarjalnosti in višjo kakovost filmov.


Zaradi pandemije covida-19 bodo dogodek zaznamovali omejitveni ukrepi. Predsednik ustanove La Biennale di Venezia Roberto Cicutto je v ponedeljek dejal, da morajo gledalci vstopnice rezervirati na spletu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije