KAJ BO?

V Igri prestolov kri šprica na vse strani

Serija je že od začetkov tarča kritik zaradi nasilja. Kljub zavezi molčečnosti je znanih nekaj podrobnosti.
Fotografija: Osma sezona naj bi bila bolj krvava in brutalna kot vse prejšnje skupaj.
Odpri galerijo
Osma sezona naj bi bila bolj krvava in brutalna kot vse prejšnje skupaj.

V malokateri, če sploh kateri televizijski seriji je kri tako pljuskala in se razlivala ter so srhljivo odzvanjali kriki že nepredstavljivega mučenja kot v fantazijski seriji Igra prestolov. Njeni ustvarjalci so brutalnost človeške narave prikazali v vsej surovosti, da je gledalcem ledenela kri, skoraj nezmožnim verjeti, kaj vse je človek sposoben storiti človeku. A čeprav seriji že vse od začetka pred sedmimi sezonami očitajo več kot pretirano in preveč nazorno prikazovanje tako spolnosti kot nasilja, skoraj od prvega dne podira rekorde gledanosti in priljubljenosti, gledalci pa so, četudi ne vedo dobro, ali naj pogled odvrnejo ali ne, kot prikovani pred televizijskimi zasloni. Sedma sezona se je sklenila minuli avgust, zdaj pa že odštevajo dneve do začetka osme in še poslednje sezone. »Še bolj krvava bo kot vse prejšnje, z več smrtmi in še bolj prepojena s čustvenim mučenjem!« je z jezika ušlo Sophie Turner, katere lik mlade plemenitašinje Sanse Stark je eden redkih, ki so se obdržali pri življenju vseh sedem sezon.

Do zdaj niste videli še nič, obljublja Sophie Turner.
Do zdaj niste videli še nič, obljublja Sophie Turner.


Sklepna sezona bo še bolj krvava, je zatrdila igralka, čeprav je temu skoraj težko verjeti. V prvi sezoni je namreč ugasnilo 59 življenj (človeških in fantazijskih bitij), to število je do četrte sezone naraslo na 181. Do pete smo lahko našteli 246 žrtev in v šesti že 540 smrti. Ob čemer večina ni bila lahkih in mirnih, kot bi zaplavali v večni spanec. Če omenimo le nekaj primerov iznajdljivosti, kako čim šokantneje ubiti in mučiti: kronanje s staljenim zlatom, izdolbene oči, zdrobitev lobanje, mrcvarjenje do smrti s psi. Oboževalci pa gotovo niso pozabili prizora, ko so Walderja Freya v podobi Davida Bradleyja prisilili, da je pojedel pito, polnjeno z mesom njegovih otrok, nato pa so mu prerezali vrat! A vse to očitno ni bilo nič v primerjavi s tem, kar prihaja. »Lahko izdam, da na kup prihaja množica. Množica, ki se bori proti neizogibni pogubi, med skupinicami pa se bo kresalo, vsaka bo prepričana, da se bori za to, kar je prav,« dodaja Turnerjeva.


Njen soigralec Nikolaj Coster-Waldau, ki v seriji nosi oblačila sira Jaimeja Lannisterja ter ima običajno, ko beseda nanese na serijo, jezik povsem zvezan, pa je prihajajočo sezono orisal s tremi kratkimi besedicami. »Presenetljiva. Velikanska. Pretresljiva.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije