Trenutno stanje je dokaz, kdo smo kot ljudje

Skladba SoulGreg Artista sporoča, da se človeštvo sooča z resnimi grožnjami.
Fotografija: Glasbenik se je pridružil pozivu vlade in stroke, naj ostanemo doma. FOTO: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Glasbenik se je pridružil pozivu vlade in stroke, naj ostanemo doma. FOTO: OSEBNI ARHIV

Naključje je hotelo, da je SoulGreg Artist s pravim imenom Gregor Bezenšek pred dobrim mesecem in pol posnel nastop s svojo zasedbo BigLights Band z namenom ponovne izdaje pesmi O, bog, povej in tudi videospot. A v tem času je tudi Slovenijo doletela pandemija koronavirusa, SoulGreg pa se je za objavo pesmi in videospota odločil zaradi vsega, kar pesti našo sodobno civilizacijo.

»Panika in strah pred epidemijami, podnebne spremembe, milijoni podhranjenih otrok, revščina, jedrsko orožje, vojne in naravne katastrofe. Ko gledam, kaj vse se dogaja po svetu, me zadene, sem šokiran in nikakor ne morem ostati ravnodušen,« sporoča glasbenik.

»Mislim, da smo na prelomnici. Če ne bomo resno ukrepali že danes, bo jutri za naše otroke mogoče že prepozno. Zato sem si že nekaj časa želel posneti pesem O, bog, povej v živo, saj ima skladba na ta način še dodatno moč in poseben čar,« pojasnjuje glasbenik. Vsebuje sporočilo o tem, da se človeštvo sooča z resnimi globalnimi grožnjami, hkrati pa je poziv, da kot državljani sveta vsi prispevamo k nujnemu izboljšanju razmer, saj bomo drugače potomcem vzeli njihovo prihodnost.

»Trenutno stanje v svetu je odraz in hkrati dokaz, kdo smo kot ljudje in kam smo se pripeljali. Nad glavo nam poleg vsega visi nenehna grožnja jedrske apokalipse, potreben je samo pritisk na en gumb,« pravi SoulGreg Artist. »Vsak dan zaradi pomanjkanja in lakote umre na tisoče otrok. Si lahko sploh zamislimo in predstavljamo, da zaradi posledic podhranjenosti vsako sekundo umre 5 otrok? To je vsako leto več kot dva milijona preprečljivih smrti naših najmlajših. Ob tem ima en odstotek najbogatejših v rokah dvakrat več bogastva kot 6,9 milijarde zemljanov,« izpostavlja.

S pesmijo se pridružuje opozorilom in pozivom mnogo ljudi in organizacij po svetu, med drugim Biltenu jedrskih znanstvenikov, da so podnebne spremembe z naravnimi katastrofami, jedrsko orožje, onesnaženje zraka, kopnega in oceanov, prepad v razporeditvi bogastva, vojaški konflikti, revščina, lakota, izumiranje živali in rastlin, iztrebljanje gozdov, epidemije in sodobno suženjstvo še kako realna grožnja človeštvu in da nam ura tiktaka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije