POKAL RUTAR

Rutarce so pele kar dva dni

V Rikarji vasi na avstrijskem Koroškem so mladi in stari igrali za pokal Rutar.
Fotografija: Maksi Vinšek je bil najboljši v kategoriji nad 50 let. FOTOgrafije: Peter Bukovnik
Odpri galerijo
Maksi Vinšek je bil najboljši v kategoriji nad 50 let. FOTOgrafije: Peter Bukovnik

RIKARJA VAS – Tudi letos je bilo v Rikarji vasi pri gostišču Mochoritsch na avstrijskem Koroškem veselo. In to kar dva dni skupaj, saj je praznik harmonike rutar vselej dvodnevni. Letošnji se je začel, kot se spodobi, z blagoslovom harmonik, ki ga je opravil župnik Martin Horvat iz Žitare vasi, nekdanji priljubljeni soboški župnik, ki je bil Pomurec leta, preden je odšel službovat na avstrijsko Koroško.

Potem pa se je začelo že 14. mednarodno tekmovanje za pokal Rutar, na katerega se je prijavilo več kot 50 harmonikarjev, pretežno iz Slovenije, a so bili vmes tisti iz tujine, kjer je harmonika prav tako med zelo priljubljenimi inštrumenti, tako med mlajšimi kot tudi starejšimi poslušalci.

Pet starostnih kategorij

Tekmovanje je bilo razdeljeno v pet starostnih kategorij, letošnja absolutna zmagovalka pa je postala harmonikarica Danaja Grebenc, ki smo jo tudi pri nas že videli na številnih tekmovanjih in je že osvojila nekaj prestižnih lovorik. V starostni kategoriji nad 50 let je bil najboljši harmonikar Maksi Vinšek, drugo mesto si je priigral Ivan Srpčič, tretje pa Stane Makovec. V kategoriji od 20 do 50 let je bil najboljši lanski absolutni zmagovalec Gašper Belaj, na drugem mestu je pristal Tadej Borštnar, na tretjem pa Rok Traven. V kategoriji od 15 do 20 let je komisijo z igranjem na svojo rutarco najbolj prepričal Leonardo Rojnić, na drugem mestu je pristal Matija Zorn, na tretjem pa Rene Waidacher. V kategoriji 10 do 15 let je bila najboljša že omenjena Danaja Grebenc, na drugem mestu je pristala Tina Kalajžič, na tretjem pa Kristjan Jenko. V najmlajši kategoriji do 10 let pa so bili najboljši Lukas Gumilar, Luka Frantar in Jerenija Smrtnik. Harmonikarji so se štiričlanski komisiji, v kateri so bili harmonikarji Tomaž Boškin, Dejan Rajt, Niko Poles in Isac Franc Josef, predstavili s po eno lastno skladbo.
Maksi Vinšek je bil najboljši v kategoriji nad 50 let. FOTOgrafije: Peter Bukovnik
Maksi Vinšek je bil najboljši v kategoriji nad 50 let. FOTOgrafije: Peter Bukovnik

Ta je lahko bila narodno-zabavna ali kakšne druge zvrsti. Kot je povedal eden od članov Niko Poles, so imeli zelo težko delo. »Še posebno s harmonikarji v kategoriji od 10 do 15 let, ker so bili resnično zelo izenačeni in v točkovanju blizu drug drugemu. Na splošno so bili vsi odlični, kakovost se izboljšuje vsako leto in je vedno višja,« je razkril Poles, ki tudi sam igra na Rutarjeve harmonike in je tudi njihov ambasador. »Jaz je ne bi zamenjal z nobeno drugo, ker je to resnično pravi stroj. Imam po dva nastopa na teden, harmonika pa je lahka za igranje, tako da nimam nobenih težav. Dobro je tudi, da lahko vsak izbere harmoniko po lastnih željah, vse od zunanjosti do drugih detajlov, kot je nastavitev glasu in mehanike. Aleks Rutar se namreč vedno prilagodi željam vsakega kupca posebej in ponuja kar 15 let garancije. Zame je, skratka, rutarca vzdržljiva in zelo kakovostna harmonika. Njen odlični zven je prepričal že mnoge. Dokaz za to je tudi, da nanjo igrajo harmonikarji v najboljših ansamblih,« pravi Poles.
Leonardo Rojnič je prepričal komisijo v kategoriji od 15 do 20 let.
Leonardo Rojnič je prepričal komisijo v kategoriji od 15 do 20 let.

Po sobotnem tekmovalnem popoldnevu je v nedeljo potekal festival Rutar harmonika live, kjer pa je bilo še bolj veselo in sproščeno, saj so se tam zbrali tako harmonikarji posamezniki kot nekateri znani ansambli. Letos so za zabavo že v soboto skrbeli ansambli Rosa, Pvaninski Abuhi, Galop ter Krainerklang aus Südtirol. V nedeljo pa Poskočni muzikanti, Opoj, Tapravi faloti, Narcis, Ognjeni muzikanti, Tomaž Boškin trio, Brkinci, mladinski svetovni prvak Anže Krevh, družinski ansambel Lenarti ter najstarejši narodno-zabavni ansambel na Švedskem Vikis, ki ga vodi Viktor Semprimožnik

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije