KONCERT

Prihaja bosanska kraljica sevdaha

Hanka Paldum v četrtek v Festivalni dvorani v Ljubljani. Zapela bo klasične sevdalinke, uspešnice in nove skladbe.
Fotografija: Želi si, da bi pogosteje nastopila v Sloveniji. FOTO: Vanja Lisac
Odpri galerijo
Želi si, da bi pogosteje nastopila v Sloveniji. FOTO: Vanja Lisac

V ljubljanski Festivalni dvorani se bo ta četrtek z nastopom dive sevdalink Hanke Paldum začel prvi v seriji glasbenih večerov z degustacijo vin, imenovan Balzam. Prireditev organizira klub Zlati zob, ki se je v zadnjih desetih letih uveljavil kot protagonist domače in tuje ljudske glasbe.

Hanka Paldum (1956) spada med najbolj poznane bosanske pevke, njena specialnost pa so sevdalinke. Kljub velikemu uspehu na prostoru nekdanje Jugoslavije in tudi številnim nastopom v tujini bo v četrtek prvič nastopila na samostojnem koncertu pred slovenskim občinstvom. V glasbeni svet je odločno zakorakala po selitvi v Sarajevo v začetku sedemdesetih let, kjer so njen talent kmalu prepoznali in jo začeli vabiti k sodelovanju. Po štirih desetletjih se njena zgodba nadaljuje. "Če začneš kariero v rosnih letih, tako kot sem jaz, si začetnik tako v življenju kot v karieri. S časom in razvojem enega in drugega vsak od nas oblikuje svoje človeške vrednote in stališča. To velja tudi danes, v času hitrega življenja, vsak od nas pristaja na določene kompromise, na druge pa ne. Tudi na estradni sceni si lahko ostaneš zvest. Čas prinaša nova pravila, a jaz ostajam, kar sem, tudi v tem obdobju. Sem zelo pozitivna oseba, vedrega značaja in vedno za akcijo. Nisem še prišla v fazo, da bi se morala za daljši čas umakniti, se zavleči v tišino. Še vedno sem pripravljena na nove izzive, polna energije. Seveda je vsem potreben tudi čas osame, ko se soočamo s seboj. No, mene se to ne drži prav dolgo. Dodati moram, da mi ob vseh naporih in vznemirljivem in udarnem tempu moja dejavnost omogoča, da imam čas tudi zase. Lahko izbiram posel, nastope, in to počnem zelo previdno, da bi mi ostalo dovolj časa za zasebno življenje in stvari, ki me veselijo," nam je pred prihodom v Ljubljano povedala Hanka.
 

Pred vojno in po njej


Seveda se je glasbena scena od začetka sedemdesetih, ko je začela nastopati na velikih odrih, močno spremenila, okus mladih je drugačen in tudi glasbena industrija se sooča z novimi izzivi. Hanka pravi, da ima vsako obdobje svoje posebnosti. Po vojni je izšel njen album Nek' je od srca, na katerem so se ji kot avtorji skladb pridružili Alka Vuica, Hari Varešanović in Amir Kazić Leo. Leta 2004 je prijela priznanje mesta Sarajevo za doprinos na področju kulture in izvedla koncert z Esmo Redžepovo, Halidom Bešlićem, Josipo Lisac in Alko Vuica. "Večina pevcev, ki smo že dolgo na sceni, delimo kariero na obdobje pred vojno in po njej. Ko je prišlo zlo, smo morali vse na novo zgraditi. Zaradi nasilno potrganih življenjskih vezi smo izgubili tudi glasbo in pesmi, ki so bile uspešnice, so obmolknile. A začeli smo znova in večina kakovostnih pevcev in glasbenikov si je znova zgradila kariero." Omeniti velja, da je bila poleg Himze Polovine uvrščena v enciklopedijo dunajskega inštituta za etnomuzikologijo. "Od nekdaj sem zvesta sevdalnikam. Danes jih veliko pevcev in skupin na področju ljudske glasbe izvaja na neki novi način, z novimi aranžmaji in tudi z drugačno interpretacijo. Tudi jaz sem določene skladbe posnela v jazzy ljudskih aranžmajih, a sem od nekdaj ostala zvesta izvorni in avtohtoni interpretaciji. Še vedno preperevam po vseh izvornih pravilih interpretacije, sem ena redkih, ki še vztrajajo pri tem."

Zaupala nam je, da se zelo veseli nastopa v Ljubljani: "Pripravljam nov program, po koncertu v Ljubljani in turneji po Avstraliji bom začela snemati novi singel. Omeniti moram, da smo se nekoč razveseljevali in navduševali nad vsakim studijskim albumom, dandanes pa glasbeno založništvo nima več tega čara. Diskografija izumira, tako tudi mi pevci snemamo zgolj posamezne skladbe."

Slovenskemu občinstvu bo zapela največje uspešnice, Zelene oči, Ja te pjesmom zovem, Ali pamtim još, Ja te volim, Crne kose, Voljela sam voljela, Čežnja in druge. "Seveda bom predstavila tudi najnovejše skladbe, del koncerta pa bo, kot imam v navadi, posvečen najlepšim in najbolj zahtevnim sevdalinkam."

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije