VRNITEV

Po 15 letih Aleksander Jež spet na odru

Štirideset let glasbene kariere bo zasavski glasbenik proslavil v Lenartu. Sodeloval bo na snemanju TV-koncerta Moč glasbe nas združuje.
Fotografija: Nekoč je polnil dvorane, zadnjih 15 let pa ga ni bilo na glasbeni sceni. Foto: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Nekoč je polnil dvorane, zadnjih 15 let pa ga ni bilo na glasbeni sceni. Foto: Osebni arhiv

V Trbovljah rojeni glasbenik Aleksander Jež, ki že od leta 1993 živi v Žalcu, je glasbeno kariero začel leta 1978, ko je ustanovil ansambel Grupa 78. Leto kasneje je za oddajo Kar bo, pa bo kot solist posnel prva avdioposnetka, Kar bo, pa bo in Preprosta pesem, z orkestrom Radia Slovenija, ki ga je vodil Jože Privšek. To je bila zanj odskočna deska, da so ga začeli predvajati tudi na Valu 202 in je začel z glasbeniki, skupino Prah, Tomažem Domiceljem in drugimi, nastopati po raznih klubih.

Aleksander Jež na naslovnici svojega albuma leta 1983.
Aleksander Jež na naslovnici svojega albuma leta 1983.
Leta 1984 sta se s prijateljem zaposlila kot terasna glasbenika v hotelu Bernardin v Portorožu, kasneje pa še v Švici, kjer si je pridobil neprecenljive glasbene izkušnje. A hotel se je vrniti domov in je precej časa prepeval tudi v Izoli, kjer je bolje spoznal specifičen glasbeni okus večine Slovencev. Ti so si želeli preprostih slovenskih pesmi, da so jih lahko tudi sami prepevali in nanje zaplesali. Takrat so bili v vzponu tudi Marijan Smode, skupina Don Juan in drugi, zato je začel tudi sam ustvarjati podobno glasbo. Njegov cilj je bil torej biti ljudski glasbenik, in prvi poskus je bil, ko je leta 1990 izdal album z naslovom Marjanca, premajhen sem zate. Prodan je bil v 10.000 izvodih.

Vsi njegovi naslednji albumi so bili uspešni in sledili so hiti, kot so Lizika, kje bo tvoj Floki ponoči, Bele vrtnice kradel sem zate, Hvala Bogu, da sem Štajer'c, Ti boš pa moja ostala, Vse so me ljubice zapustile in mnoge druge. Leta 1993 se je udeležil Festivala narečnih popevk v Mariboru ter s pesmijo N' Štaj'rsk'm pa zmiram luš'n bo osvojil zlatega klopotca in prejel prvo nagrado občinstva. Istega leta je napisal in zapel pesem Celje Champion, ki je postala himna Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško. Leta 1996 je posnel še en album z naslovom Ježkova frizura in ga namenil otrokom. Do leta 2003, ko se je umaknil z glasbene scene, je izdal 12 albumov in pet kompilacij. A še danes velja za enega najuspešnejših kantavtorjev slovenske zabavne glasbe, ki je s svojim delovanjem ustanavljal pristen slovenski melos ter je znan po tem, da je rad prirejal ljudske pesmi v moderne.

Je tudi eden prvih slovenskih glasbenikov,ki je začel organizirati samostojne koncerte po največjih dvoranah v Sloveniji. Prvi veliki koncert je imel leta 1998 v mariborski dvorani Tabor, kjer je zaznamoval 20 let glasbene kariere ter se zapisal v zgodovino kot prvi slovenski pevec zabavne glasbe, ki jo je razprodal. Prav danes bo na povabilo Denisa Poštraka po 15 letih in ob 40-letnici glasbene kariere spet stopil na oder, in sicer v Lenartu, kjer bo sodeloval pri snemanju televizijskega koncerta Moč glasbe združuje. Odpel bo nekaj svojih največjih glasbenih uspešnic. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas