RAZVNELI KITAJCE

Golica na Kitajskem zidu

Radeške mažorete in Godba Slovenskih železnic navdušili na prestižnem mednarodnem festivalu.
Fotografija: Nastopile so tudi na slovitem Kitajskem zidu. FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Nastopile so tudi na slovitem Kitajskem zidu. FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV

Slovenski kulturniki so že večkrat poskrbeli za predstavitev naše kulture na Kitajskem. Svoje so v mozaik spoznavanja Slovenije dodale tudi radeške mažorete iz Kluba Mažorete RAP in Godba Slovenskih železnic. »Novembra lani smo prejele povabilo na prestižni mednarodni China International wind music orchestra festival, ki so se ga poleg Slovenije udeležile skupine iz Češke, Avstrije, Malezije in seveda Kitajske,« nam v imenu mažoretk pove Tadeja Rozman. Vodja projekta China Tour 2019 je bil Aleš Breznikar, ki je hkrati predsednik WOFA (World festival association) ter predsednik Si.In, za pomoč pri izvedbi projekta pa je skrbela Rozmanova.

Golica je za vse okuse

Tako Kitajci naredijo odprtje.
Tako Kitajci naredijo odprtje.
»Med gostovanjem na Kitajskem smo bivali in nastopali v idiličnem mladem mestu Rizhao, ki leži v provinci Shandong na obali Rumenega morja, seveda smo obiskali tudi mogočni, 21-milijonski Peking. Posebno in neponovljivo doživetje je bil nastop na Kitajskem zidu, kjer smo kot prva slovenska skupina nastopali in ponosno zaigrali in zaplesali ob ritmih Golice ter drugih slovenskih uspešnic. Doživeli smo občutek globokega spoštovanja ter navdušenja nad našim nastopom, ki je seveda precej drugačen od nastopov azijskih skupin. Naš stil glasbe in plesa je bolj sproščen, veder in živahen, kar je bila v poplavi nastopov azijskih skupin prijetna popestritev,« izvemo, kje so bivali in kaj so delali v Aziji.

Kitajci so se izkazali kot dobri gostitelji, ki so vedeli, od kod prihajajo gostje. »Velik del Kitajcev, s katerimi smo se pogovarjali, je vedel, od kod prihajamo, poznali so našo nekdanjo skupno domovino Jugoslavijo in so nasploh navdušeni nad Evropo,« so bile radeške mažorete ponosne, da jih niso zamenjali s Slovaško, kot se to pogosto dogaja na njihovih gostovanjih.

Sezona se komaj začenja

Gasilska za spomin
Gasilska za spomin
Radeške mažorete so obiskale že več kot 20 držav, od Španije in Francije prek Italije, Češke, Slovaške, Romunije, večkrat vse države Balkana, odmevnejši nastopi v zadnjem letu pa so gostovanje na Ohridu (Makedonija), v Turčiji ter seveda na Kitajskem. »Nad odzivom kitajskega občinstva smo bili res pozitivno presenečeni. Na vsakem koraku občudovanje, ploskanje in vzklikanje, prošnje za fotografiranje ... Kitajci so izjemno prijazni in gostoljubni in se želijo kot taki predstaviti v čim boljši luči. Niso vsiljivi, že na prvem nastopu pa smo občutili, da sta je naša glasba in naš način plesa ljuba in simpatična. Neprecenljiv občutek nacionalnega ponosa nas je preveval, ko smo občudovali Kitajce, kako z zanosom plešejo polko in valček na slovenske melodije,« v Radečah ne skrivajo navdušenja, da so bili tako lepo sprejeti.

V mestu ob Savi jim načrtov ne manjka. »Sezona se za naš klub uradno šele začenja. Nadaljujemo intenzivne priprave, saj nas konec septembra čaka evropski mažoretni pokal Alpe Donava ​Adria v Vukovarju, sredi oktobra pa se bomo skupaj z Godbo Slovenskih železnic udeležili državnega prvenstva v korakanju, tako imenovanem marchingu. Seveda pa z združenjem Si.In ter svetovno festivalsko asociacijo WOFA že potekajo novi pogovori za gostovanja v tujini,« sklene Rozmanova.

Mažorete in godba so združili moči.
Mažorete in godba so združili moči.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije