KAKO JE POSTAL PLEMENITI

Zmago Jelinčič si je spremenil ime

Zgodba o tem, kako je postal Zmago Jelinčič Plemeniti ...
Fotografija: Zmago Jelinčič Plemeniti. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič Plemeniti. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Zmago Jelinčič Plemeniti je v Sloveniji znana osebnost. Je politik, ki rad predstavi svoja stališča brez olepševanja, znan pa je tudi zaradi dogajanja v zasebnem življenju. Nedavno je tako v javnosti odmeval razhod z ženo Moniko, pa tudi dokaj javen boj za premoženje. Predvsem za hišo na Obali. Mnogi poslanca Zmaga poznajo kot Jelinčiča Plemenitega. Pa se je vedno pisal tako? Odgovor je ne: »Edina možnost, da imam v Sloveniji plemiški naziv je ta, da sem ga dodal kot del priimka. Dejstvo pa je, da je baronski naziv mojemu predniku leta 1756 dala Marija Terezija
 

Kako si spremeniti osebno ime


Osebno ime je v Sloveniji osebna pravica in je sestavljeno iz imena in priimka. Možno si je spremeniti ime, priimek ali oboje skupaj. A to ni dovoljeno vsem. Za primer: tega ne smejo storiti osebe, obsojene za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, dokler kazen ni izvršena ali dokler trajajo pravne posledice obsodbe.

Vlogo za spremembo osebnega imena lahko oddate elektronsko ali osebno, pristojen organ pa je ministrstvo za notranje zadeve (vlogo obdela upravna enota). Zadeva seveda ni brezplačna: prva sprememba vas bo stala 54,90 evra, druga pa 109,30 evra. Naj še dodamo, da ste si ob vsaki spremembi osebnega imena dolžni zamenjati identifikacijske dokumente.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas