NOV VIDEO

Povezala jih je največja matica na svetu

Objavljeno 10. junij 2020 21.15 | Posodobljeno 10. junij 2020 21.15 | Piše: A. K.

Dunking Devils so s pomočjo slovenskih podjetij posneli atraktiven video.

Dunking Devils in njihov novi projekt. FOTO: KATJA POKORN
Matica je kljub majhnosti ena od najpomembnejših iznajdb, ki elemente povezuje v celoto. Brez nje bi mnogo naprav, zgradb in plovil razpadlo na sestavne dele. Čeprav brez matice ne bi mogli uresničiti največjih tehnoloških in arhitekturnih dosežkov človeštva, je pogosto zapostavljena. S ciljem, da prikažejo razsežnost tega navidezno majhnega pripomočka, so svetovno znani akrobati Dunking Devils v sodelovanju s partnerji posneli atraktiven video, v katerem kot osrednji lik nastopa matica – in to največja na svetu. Nihče natanko ne ve, kdaj je bila izumljena, a splošno mnenje je, da se je prvič pojavila že nekaj stoletij pred našim štetjem v antični Grčiji. Pojavljala se je v raznoraznih oblikah, med katerimi je dolgo vladal kvadrat, heksagonalno formo pa naj bi dobila v začetku 19. stoletja. Čeprav je njena povezovalna vloga običajno povsem dobesedna, je tokrat matica povezovala tudi v metaforičnem smislu. Največja, dve toni težka matica, ki v širino meri dva, v višini pa štiri metre, je združila svetovno znane akrobate Dunking Devils in slovenska podjetja Matica MB, Lesnina OK ter Dvig.
image
Iznajdba, ki so jo poznali že stari Grki, je eden od ključnih delov, brez katerih ne bi bili mogoči mnogi največji dosežki človeštva. FOTO: KATJA POKORN


Snemanje je potekalo v Komendi pred novim poslopjem podjetja Matica MB, ki je tudi pobudnik projekta in kjer največja matica na svetu tudi stoji. Poleg drznih trikov so Dunking Devils poskrbeli za idejno zasnovo in izvedbo videa, s katerim so ovekovečili projekt. Vrtenje, s katerim matica v gradbeništvu in tehnologiji poveže sestavne dele v celoto, je tudi osrednja tema videa. V njem lahko vidimo vrsto dih jemajočih salt in obratov, ki se prepletajo s cikličnostjo narave in vrtečih se naravnih pojavov. Akrobati pravijo, da je vrtenje osnovno gibanje našega obstoja, brez katerega življenje ne bi bilo mogoče. Tudi mi, čeprav na mestu, se nenehno vrtimo in skupaj z Zemljo letimo okoli Sonca ter skozi vesolje. Videoprojekt z navdihujočo zgodbo o povezovanju prihaja v času krize zaradi​ covida-19, ko je sodelovanje še kako pomembno. Največji uspehi človeštva so namreč vedno plod združevanja in sodelovanja številnih elementov, velikokrat prav takšnih, ki jih povezuje matica.
Deli s prijatelji