KONEC AFERE

Plagiator dobil brco

Objavljeno 05. februar 2019 13.17 | Posodobljeno 05. februar 2019 13.17 | Piše: Mojca Marot

Kobal v Šentjakobskem gledališču dobil odpoved. Pisateljica Desa Muck o umetnosti laganja v ksiht.

Boris Kobal si je s plagiatorstvom zabil klasičen avtogol. FOTO: Jože Suhadolnik
CELJE – Plagiator Boris Kobal ni več direktor Šentjakobskega gledališča. »Njegovo ravnanje je bilo odkrito in je v kulturni in siceršnji javnosti ocenjeno kot nedopustno, nemoralno in neetično in ima po naši oceni tudi vse znake kaznivega dejanja,« so zapisali v gledališču. Včeraj so mu soglasno izrekli izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in predčasni odpoklic z mesta direktorja.

image
Boris Kobal si je s plagiatorstvom zabil klasičen avtogol. FOTO: Jože Suhadolnik

Tako se Kobal kljub opravičevanju v javnosti, sklicevanju na svojo stisko in depresijo, v katero naj bi zapadel, in velikodušni ponudbi celjskemu Slovenskemu ljudskemu gledališču (SLG), da jim »časti« deset brezplačnih predstav Profesionalci espe, ki jo je skoraj dobesedno prepisal od italijanskega avtorja Alda Nicolaja, očitno le ne bo več mogel tako hitro vrniti na odrske deske gledališč.

image
Desa Muck svetuje Kobalu: »Napiši monokomedijo o tej svoji dogodivščini in se na živo in mrtvo ponorčuj iz sebe in vseh, ki so ti šli na limanice. Zagotovljena uspešnica!« FOTO: Jože Suhadolnik

Vsaj ne tistih resnih in načelnih, kakršno je SLG Celje. Spomnimo, da je na Planet TV Kobal prejšnji teden dejal, da je stopil v stik s sinom avtorja Alda Nicolaja in se dogovoril za pravice, da lahko v SLG Celje to predstavo še naprej igrajo. Kobal pa, da je zdaj priznan kot prevajalec dela, ki se v originalu imenuje La prove generale. Celjskemu gledališču pa da »časti deset brezplačnih predstav«.

»SLG Celje je uredilo vse obveznosti iz naslova avtorskih pravic z nosilci teh pravic ter poravnalo obveznosti do teh iz naslova že odigranih prestav. Zaradi znanih okoliščin nadaljnje igranje predstave, ki se je izkazala za plagiat, nikakor ne more biti v interesu gledališča, zato je bila dokončno umaknjena s sporeda. Zadevo bodo od zdaj obravnavali pristojni organi in strokovne službe,« so sporočili iz celjskega gledališča.

image
SLG Celje s Kobalom noče imeti več opravka. FOTO: Mojca Marot

Še dodatno so pojasnili, da SLG Celje nima pridobljenih pravic za uprizarjanje komedije La prova generale Alda Nicolaja in tudi ne interesa za njihovo pridobitev. »Delo je bilo uvrščeno na repertoar kot nova izvirna slovenska komedija, sicer zanj ne bi bilo programskega interesa. Še manj je v interesu našega gledališča promocija in trženje predstave, obremenjene z negativno javno podobo zaradi že znanih okoliščin. Pravice do uprizarjanja v Sloveniji ni pridobil Boris Kobal, ampak drug pravni subjekt, ki pa nima dovoljenja, da to pravico prenaša na druge,« so še zapisali.

Celjani torej ostajalo načelni, saj je upravnica SLG Celje mag. Tina Kosi že nekaj dni po izbruhu afere na vprašanje, ali bodo še kdaj sodelovali z Borisom Kobalom, odgovorila z odločnim: »Ne, ne bomo!«

10 brezplačnih predstav bi častil Kobal.

Eden redkih, ki je Kobalu stopil v bran, je predsednik Slovenske krovne zveze za psihoterapijo Tomaž Flajs, ki je spomnil, da je depresija huda stvar. Da depresija pač ne more biti opravičilo za plagiatorstvo, pa je bila v svojem zapisu zelo jasna pisateljica Desa Muck, ki je Kobalu javno napisala dolgo in obširno pismo.

Spomnimo, tudi Muckova se je spopadla z depresijo in tega nikoli ni poskušala skriti, še preden se je Kobal oglasil v javnosti, pa je predvidela, da se bo izgovoril na osebno stisko in depresijo. In točno to se je zgodilo. Opisala je, kako dobro ve, kako se počuti človek v globoki depri, a kljub temu ustvarja.

Za zdaj se očitno na to, kaj je storil Kobal, ne ozira Špas teater, ki s sporeda ni umaknil predstave Pismo rosno! Vsega je kriv poštar …

»Zagotovo pa se v depresiji ne da speljati tako zapletenega in obsežnega projekta, kot si ga ti. Najprej poiskati manj znan, a še vedno sprejemljiv tekst v jeziku, ki ga obvladaš. Ga prevesti. Ga prirediti, kar pomeni, kot sem videla, predvsem prenesti v nižji pogovorni jezik. Ga poslati. Podpisati pogodbo. Imeti pogovore z dramaturginjo in z direktorico. Obema lagati v ksiht. Lagati v ksiht režiserju Jaši Jamniku, ki je tvoj občudovalec in eden najbolj iskrenih in srčnih ljudi, kar jih poznam. Lagati v ksiht igralcem, pravzaprav celotni ekipi sodelavcev. Najbrž so reveži dali vse od sebe. Lagati v ksiht novinarjem ...« je vrelo iz Muckove, ki je dejala še, da bodo ljudje na to zagotovo pozabili.

10 brezplačnih predstav bi častil Kobal.

Ker vedno pozabijo. In to slednje bo kar držalo, saj njegove predstave v Špas teatru še vedno obiskujejo. 
Ne bo več direktor

Člani upravnega odbora Šentjakobskega gledališča so na včerajšnjem nadaljevanju petkove seje Borisu Kobalu, ki mu je bilo dokazano plagiatorstvo, soglasno izrekli izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi in predčasni odpoklic z mesta direktorja. »Kobal je pri Šentjakobskem gledališču opravljal delo direktorja, ki zastopa in predstavlja gledališče. Izrazito negativna podoba Kobala v splošni in strokovni javnosti, ki je posledica njegovega prej opisanega ravnanja, je zato začela negativno vplivati tudi na javno podobo, ugled in položaj Šentjakobskega gledališča v splošni in strokovni javnosti ter pred subjekti, s katerimi je pri izvajanju svoje dejavnosti v stiku,« so odločitev pojasnili v gledališču. STA
Deli s prijatelji