NATEČAJ

Kdo bi si mislil, da so tudi do branja neprijazne občine

Na natečaj se je prijavilo le 27 občin od 212. Ljubljana in Kranj edini mestni občini, dobitnici.
Fotografija: Z bralno pismenostjo ima v Sloveniji težave vsak četrti prebivalec Foto: Blaž Samec. 
Odpri galerijo
Z bralno pismenostjo ima v Sloveniji težave vsak četrti prebivalec Foto: Blaž Samec. 

Dandanes vse pogosteje slišimo, da mlajše generacije vse manj berejo, vendar –je res tako? Sodobna tehnologija je resda malce izpodrinila knjigo kot takšno, vendar obstajajo elektronske, na sodobnih napravah. S tem dejstvom lahko pomirimo tudi ministra za kulturo Toneta Peršaka, ki je na podelitvi nazivov branju prijazna občina izkazal skrb za branje pri mladih, ki »raje kot po knjigi posežejo po novih tehnologijah in medijih«.
Združenje knjižnic Slovenije je v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in ministrstvom za kulturo sklenilo prvi natečaj za pridobitev certifikata branju prijazna občina, s katerim želi spodbuditi lokalne skupnosti k pripravi in izvajanju ukrepov za spodbujanje bralne pismenosti in bralne kulture. Podelitev nazivov je potekala v slovesni dvorani Mestne občine Kranj.
Od 212 slovenskih občin se jih je na natečaj prijavilo 27. Strokovna komisija je izbrala 18 tistih, ki s svojimi praksami izstopajo. Prve certifikate je prejelo 18 občin, med katerimi sta dve mestni, to sta Mesta občina Ljubljana in Mestna občina Kranj, preostale pa so Črna na Koroškem, Hrastnik, Hrpelje-Kozina, Ivančna Gorica, Kamnik, Krško, Prevalje, Radovljica, Slovenske Konjice, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Škofja Loka, Šmartno pri Litiji, Velike Lašče, Trzin, Tržič in Žalec.
Vodenje podelitve nazivov je prevzela Carmen L. Oven, moderatorka, pisateljica, voditeljica literarnih večerov in avtorica radijskih oddaj. Za njo velja, da je kot dobra vila, ki te poboža z besedami in objame s toplim pogledom. Z gotovostjo lahko trdimo, da je imela podelitev več kot primerno voditeljico in motivatorko. Ob tej priložnosti si je Carmen nadela bež obleko s potiskom različnih listov, ki se je čudovito podala k njeni pričeski. P. L.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije