HARMONIKAR

V Hongkongu spoznali Denisov meh

Ta teden je v Švici, novembra pa gre znova v Ameriko, v Cleveland, kjer živi še veliko naših izseljencev, ki komaj čakajo, da slišijo kakšno domačo vižo.
Fotografija: Denis s hostesama na hipodromu v Hongkongu FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
Denis s hostesama na hipodromu v Hongkongu FOTOGRAFIJE: OSEBNI ARHIV

Denis Novato, svetovno znani harmonikar, sicer zamejski Slovenec, doma iz Trsta, je znan po potovanjih po vsem svetu, a nikamor ne gre brez svoje harmonike, s katero se druži že več kot tri desetletja. Vajen je rdečih preprog in druženja s svetovno znanimi glasbeniki, še posebno pa športniki, obiskal je celo že papeža Frančiška.
Harmonika je zanimiva že za najmlajše Kitajce.
Harmonika je zanimiva že za najmlajše Kitajce.

Te dni se je vrnil z gostovanja v Hongkongu, kjer je bil že četrtič, pred dnevi pa je v Portorožu organiziral 24. svetovno prvenstvo v igranju diatonične harmonike, katerega častni pokrovitelj je bil predsednik republike Borut Pahor.

Ta teden je v Švici, novembra pa gre znova v Ameriko, v Cleveland, kjer živi še veliko naših izseljencev, ki komaj čakajo, da slišijo kakšno domačo vižo. Letos je bil v Avstraliji, celo Indiji, seveda pa bo do konca leta prekrižal še Evropo.

Nedavno je prejel posebno evropsko priznanje stella CEA (zvezda CEA), ki ga Evropska konfederacija harmonike podeljuje za umetniške zasluge na harmonikarskem področju. Priznanje so mu podelili v kraju Recoaro Terme, kjer so odprli harmonikarski muzej.
 

Oprtala si jo je in ga raztegnila


A vrnimo se v Hongkong, kjer je Denis med drugim nastopal na hipodromu Jockey Club, navzočih je bilo 18.000 gledalcev. Očitno je bil zelo zanimiv, da sta se ob njem zadrževali dve simpatični hostesi, ki nista naše gore list, a ju je Denis s harmoniko povsem očaral.
Ena od hostes je želela raztegniti Denisov meh.
Ena od hostes je želela raztegniti Denisov meh.

Celo tako, da jo je ena vzela v roke, si jo oprtala na rame, ali ji je uspelo iz nje izvabiti kakšen ton, pa naši viri ne poročajo. Vsekakor pa Denis povsod po svetu, kjer koli se pojavi, pusti vtis in predvsem širi tisto, kar je avtohtono in po čemer Slovence poznajo. To je harmonika. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije