ZNANSTVENA RAZISKAVA

Znanstveniki zatrjujejo, da so podgane uspešno naučili voziti avtomobilčke

Ugotovili so, da jih vožnja avtomobilov sprošča.
Fotografija: Nenavadna raziskava. FOTO: Guliver, Getty Images
Odpri galerijo
Nenavadna raziskava. FOTO: Guliver, Getty Images

WASHINGTON – Ameriški znanstveniki zatrjujejo, da so s sladkimi žitaricami podgane uspešno naučili voziti avtomobilčke. Ugotovili so, da jih vožnja pomirja, saj se je ob tej dejavnosti znižala raven njihovega stresa. Raziskovalci so prepričani, da bi njihove ugotovitve lahko pomagale odkriti nove načine zdravljenja duševnih bolezni. »Študija ni pokazala le, kako sofisticirani so možgani podgan, temveč bi lahko nekega dne pomagala razviti nove, nefarmakološke oblike zdravljenja duševnih bolezni,« je povedala ena izmed glavnih avtoric študije, Kelly Lambert z univerze v Richmondu.

Kot je dodala, jo je že dolgo zanimala nevroplastičnost oziroma to, kako se možgani spremenijo ob odzivu na izkušnje in izzive, še posebej pa si je želela raziskati, kako se podgane, ko se jih namesti v bolj naravno oziroma t. i. obogateno okolje, odrežejo v primerjavi s tistimi, ki so omejene na življenje v laboratoriju. Lambertova je skupaj s kolegi robotski avtomobilček spremenila tako, da so nanj naložili prozorno plastično škatlo za hrano z aluminijastim dnom, v katerem so podgane dobile prostor za upravljanje vozila. Po tej vozniški kabini so speljali bakreno žico, in to tako, da je tvorila tri palice – levo, sredinsko in desno. Ko se je ena izmed 17 v študiji sodelujočih podgan usedla v kabino oziroma na aluminijasto dno in se dotaknila žic, je sklenila omrežje in avto se je lahko premikal v smer, ki ga je izbrala. Sedemnajsterico glodavcev so več mesecev urili za vožnjo po prostoru iz pleksi stekla v velikosti 150 krat 60 centimetrov.

Znanstveniki so v prispevku za publikacijo Behavioural Brain Research zapisali, da so podgane lahko naučili vožnje naprej in tudi obračanja ter nekaterih drugih kompleksnih navigacijskih operacij. Ugotovili so, da so se podgane v stimulacijsko bogatem okolju odrezale veliko bolje od svojih laboratorijskih kolegic. To je Lambertova že vnaprej domnevala, a velik dosežek živali jo je vseeno presenetil. Po vožnji so raziskovalci pobrali vzorce blata podgan in v njih preučili ravni stresnega hormona kortikosterona in tudi hormona dehidroepiandrosterona, ki je tisti, ki se stresu zoperstavi. Pri vseh podganah, ki so jih učili voziti, so odkrili višje ravni dehidroepiandrosterona, kar kaže, da so bile bolj sproščene. To pa bi bilo lahko povezano z užitkom ob tem, da so se naučile nove veščine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije