ZMEDA

Samovozeči avtomobili ne upoštevajo predpisov, pobegnili so policiji (FOTO)

Avto brez voznika vozil brez luči in pobegnil policistu. Vozila podjetja Cruise na cesti le v nočnih urah.
Fotografija: Že več kot dva meseca so na ulicah San Francisca. FOTO: Heather Somerville/Reuters
Odpri galerijo
Že več kot dva meseca so na ulicah San Francisca. FOTO: Heather Somerville/Reuters

Zmeda policistov, ki sta v San Franciscu zaman poskušala ustaviti avtomobil, je dosegla družabna omrežja in seveda hitro zakrožila po svetu. V avtomobilu, ki je ponoči vozil brez prižganih luči, namreč ni bilo nikogar, samovozeče vozilo pa se za napotke mož postave ni zmenilo. Pobegnilo je in jo celo odneslo brez plačila kazni.

Ni pobegnilo, prestavilo se je

Kot poročajo ameriški mediji, je šlo za vozilo podjetja Cruise, ki je na cestah San Francisca že več kot dva meseca: policista sta šokirana ugotovila, da v njem ni nikogar, a jima je avtomobil ušel, kakor da bi bil za volanom neodgovorni voznik.

Za volanom ne potrebujejo človeka, a še niso zanesljivi. FOTO: Metamorworks/Getty Images
Za volanom ne potrebujejo človeka, a še niso zanesljivi. FOTO: Metamorworks/Getty Images

Čez čas se je le ustavil, policistom pa je kmalu uspelo vzpostaviti zvezo s podjetjem, ki je upravljalo bežeče vozilo. Podružnica General Motorsa je pozneje v pojasnilu zapisala, da so bile luči posledica človeške napake, vozilo pa da ni pobegnilo, so še pristavili, ampak se je glede na svoje nastavitve prestavilo na najbližjo varno lokacijo. Avtomobil je nato prevzela ekipa za vzdrževanje, ki ga bo pregledala in poiskala morebitne dodatne pomanjkljivosti, pri vodstvu pa so pojasnili, da že raziskujejo možnosti, kako bi se lahko vozilo ustrezno sporazumevalo z ljudmi, predvsem s policisti, če ga ustavijo, saj je jasno, da nikakor ne sme ovirati in ogrožati udeležencev v prometu.

Zanimivo, podjetje ob zgražanju javnosti, ki do takšnih prevoznih sredstev še ne goji velikega zaupanja, kljub prekršku ni prejelo kazni, prav tako jim niso izdali prepovedi uporabe samovozečih vozil, dokler zanesljivo ne odpravijo pomanjkljivosti.

V San Franciscu tako še naprej v nočnih urah vozijo avtomobili brez voznika in ponujajo brezplačne prevoze, sčasoma, ko bodo izpopolnjeni in zanesljivi, pa bodo njihove storitve plačljive. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije