ZA DVA EVRA

S trimetrskim krokodilom živi že več kot dvajset let

Indonezijec je plazilca kupil od ribiča za dva evra. Vsak dan poje več kilogramov zlatih ribic.
Fotografija: »Kojek misli, da sem njegov oče,« meni Iwan.
Odpri galerijo
»Kojek misli, da sem njegov oče,« meni Iwan.

Pogosto se zgodi, da otroci prinesejo domov mlado muco, ki so jo našli zapuščeno, in nato z moledovanjem omehčajo srca staršev ter jih pregovorijo, da žival obdržijo. Nekaj podobnega se je zgodilo v družini 41-letnega Indonezijca Muhammada Iwana. Ta je leta 1997 od ribiča za pičla dva evra kupil mladička krokodila, ujetega ob obali Pangandaran.
Iwan je bil navdušen nad svojim novim ljubljenčkom, saj mu je prinesel veliko veselja, pa tudi medijske pozornosti. Zdaj, dve desetletji pozneje, je krokodil z imenom Kojek pravi požeruh, najraje ima ribe, vsak dan pohrusta med 1,5 in petimi kilogrami zlatih ribic. Čeprav je dolg že 265 centimetrov, še vedno živi pri Muhammadu doma v Sempurju na Javi. Vsak teden ga očisti, medtem ko se njegova otroka, stara 10 in dve leti, igrata le nekaj metrov stran. Tudi kadar ima obisk, je Muhammad povsem miren, saj pravi, da njegova 21-letna zverina ne bo nikomur ničesar naredila.
Ob prihodu je bil Kojek velik le 25 centimetrov in je živel v srednje velikem akvariju, danes pa ga imajo kar na dvorišču v mlakuži. »Kojek je bil zelo napadalen, ko je bil še majhen. Enkrat me je celo ugriznil v prst. A z leti je postal krotek,« je povedal Muhammad. »Videti je kot pošast, a ima zelo rad ljudi. Kojek misli, da sem njegov oče. Krokodili kot domače živali niso zahtevni; enkrat na teden jim je treba zamenjati vodo in občasno okrtačiti kožo in zobe.« Odkar je novica o tem zanimivem hišnem ljubljenčku prišla na splet, Muhammada obiskujejo radovedneži z vsega sveta. Pred časom mu je neki turist ponudil 60.000 evrov za Kojeka, a ga ni hotel prodati. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije