STRAŠNA NAPOVED

Nova spoznanja: do 2050 verjetno konec civilizacije

Opozarjajo, da bi lahko dosegli točko brez vrnitve do sredine stoletja. To bi pomenilo zlom narodov in mednarodne spore.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Mppriv, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Mppriv, Getty Images, Istockphoto

Analizo mogočih strašnih scenarijev o koncu zemeljske civilizacije, ki bi lahko propadla v naslednjih desetletjih zaradi klimatskih sprememb, je potrdil tudi nekdanji načelnik avstralske vojske in načelnik kraljeve mornarice Chris Barrie.

Klimatske spremembe bi lahko bile kratkoročna in srednjeročna nevarnost za našo civilizacijo, kaže najnovejša analiza inštituta iz Melbourna (Breakthrough National Centre for Climate Restoration). Te so lahko precej bolj nevarne, kot si mislimo, a jih je težko izmeriti. Opozarjajo, da bi lahko dosegli točko brez vrnitve do sredine stoletja. To bi pomenilo zlom narodov in mednarodne spore.

S trenutnim trendom bi se temperature na Zemlji v povprečju dvignile za tri stopnje, kar bi vodilo v propad ekosistemov – od koralnega grebena, amazonskega gozda do Arktike. Posledice pa: milijarda ljudi bi se morala z območij izseliti, dve milijardi bi ostali brez vode. Poljedelstvo v subtropskem območju bi propadlo, proizvodnja hrane bi se drastično zmanjšala. Notranja kohezija v velikih državah, kot so ZDA in Kitajska, bi se porušila.

»Obstaja velika verjetnost za konec civilizacije.« Analiza govori, da bi se to lahko zgodilo do leta 2050, ko bi na Zemlji zavladal popoln kaos in bi na našem planetu postalo nemogoče živeti.

Kako se temu izogniti? Analiza poziva k mobilizaciji podobni kot v drugi svetovni vojni, a tokrat kot oblikovanje industrije z nič emisijami ter varnega podnebja.   

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije