POGUMNEŽ

Nazaj k vaščanom, ki so ga hoteli pojesti

Študent je pri šestih letih skoraj umrl, saj so v vasi sklenili, da je obseden z zlim duhom. Člani plemena Korowai so kanibali in ljudi, ki jih ubijejo, pojedo.
Fotografija: Wawo Chombonggaija so hoteli ubiti in pojesti.
Odpri galerijo
Wawo Chombonggaija so hoteli ubiti in pojesti.

Wawa Chombonggai je bil star komaj šest let, ko so se prebivalci njegove rodne vasi na Papui Novi Gvineji odločili, da je obseden z zlim duhom, in ga obsodili na smrt.

Člani plemena verjamejo, da so za smrt njihovih bližnjih krivi zli duhovi.
Člani plemena verjamejo, da so za smrt njihovih bližnjih krivi zli duhovi.
Pleme Korowai namreč verjame, da so za nenadno smrt koga od članov plemena krivi zli duhovi, in ker so Wawovi starši umrli v nepojasnjenih okoliščinah, so se odločili, da je za to kriv njun edinec, ki da ga je obsedel duh. Ker so Wawovi rojaki eno od kanibalskih plemen, ki živijo na tem otoku, ga je čakala kruta smrt.
 

Rešil ga je turistični vodnik


A deček je imel veliko srečo, da je za njegovo zgodbo izvedel eden od nekdanjih turističnih vodnikov po Papui Novi Gvineji in ga rešil. Odpeljal ga je na Sumatro, kjer ga je posvojila ljubeča družina, zdaj, ko je odrasel, pa se je Wawa odločil, da se vrne v rodno vas. Dvajsetletni študent znanosti o športu je prepričan, da lahko vaščane prepriča, naj se odrečejo svojim običajem.


Na Sumatri je sprejel krščansko vero in posledično, kot pravi, vaščanom odpustil, da so ga hoteli umoriti. Zdaj želi članom plemena predstaviti drugačne načine reševanja konfliktov, a se zaveda, da bo težko spremeniti stoletja tradicije in način razmišljanja. »Moramo se pogovarjati in iskati rešitve, ki bodo ugodne za vse. Zakaj tako ubijate svoje prijatelje, družinske člane, sosede ...? Ubijanje ni v redu, kanibalizem ni v redu, vse se da rešiti drugače, s pogovorom,« je spregovoril zbranim vaščanom, njegov nagovor pa je spremljala televizijska ekipa s Sumatre.

Wawa se sicer zaveda, da bo potrebnih še veliko obiskov, a odločen je, da spremeni krute prakse plemena Korowai, zaradi katerih je malo manjkalo, da ga ne bi bilo več med živimi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije