TREND

Nakit iz živih hroščev

Že tisočletja se ljudje krasijo z insekti, zelo priljubljeni so tudi ščurki.
Fotografija: V Mehiki že stoletja nosijo žive hrošče kot nakit.
Odpri galerijo
V Mehiki že stoletja nosijo žive hrošče kot nakit.

Med najbolj čudaškimi trendi, ki se širijo po svetu, je zagotovo živ nakit. Gre za lepotilne žuželke, ki jih odenejo v oklep iz zlata in dragih kamnov, nato pa se tako okrašene sprehajajo po lastniku in imajo nalogo nakita oziroma modnega dodatka.
Eden takšnih je makeški hrošč (Zopherus chilensis) iz Mehike, precej velika žuželka brez kril, ki živi samo na polotoku Jukatan in ji rečejo tudi jukatanski hrošč. Spada v družino črnivcev oziroma zopheridae, uporabljajo ga kot broško. Da ne uide, ga privežejo z zlato verižico na varnostni zatič, ki si ga po navadi pripnejo na prsi. Verjetno se marsikomu zdi to nadvse čudaško, a vendarle to ni izum sodobnega časa, tako je že stoletja. Prvi so jih kot nakit nosili stari Egipčani, njihovi vojaki pa so jih nosili tudi v bitke, saj so verjeli, da imajo božansko moč in jih varujejo pred sovražnikom. Med tistimi, ki so v sicer ne najbolj priljubljenih insektih že davno zaslutili lepoto, so bili tudi starodavni Maji; ženske tega starodavnega ljudstva so si jih pripele na prsi kot znak, da so zaljubljene in že oddane. Legenda govori, da se je ena od njihovih princes zaljubila v moškega, s katerim se ni smela poročiti. Bila je tako žalostna, da je nehala jesti in piti. Dvorni vrač ni mogel več gledati njenega trpljenja, zato jo je spremenil v makeškega hrošča, da si ga je njen ljubimec pripel na prsi. Tako je princesa do konca življenja živela na srcu svojega ljubljenega.

Hrošča odenejo v zlato in drage kamne ter ga pripnejo, da ne uide.
Hrošča odenejo v zlato in drage kamne ter ga pripnejo, da ne uide.

Čeprav se do leta 1980 ni vedelo za hroščaste broške, pa se je tradicija ohranila vse do danes. Nekaj podjetnikov v Mehiki izdeluje nakit iz makeških hroščev. Neokrašena žival doseže ceno celo do 500 ameriških dolarjev, vendar je njihov uvoz v ZDA prepovedan, zato ostajajo v domovini.


V ZDA pa se je leta 2006 začel nov trend, in sicer so si začele nekatere ženske na oblačila pripenjati orjaške in žive ščurke! Gre za madagaskarskega sikajočega ščurka (Gromphadorhina portentosa), ki odrasel doseže tudi do sedem centimetrov dolžine! Tudi ti so brez kril, znani pa so kot izjemni plezalci in se lahko navpično povzpnejo tudi po steklu, kaj šele po koži ali tekstilu. Prvi promotor nošnje ščurkov kot modnega dodatka je bil ameriški modni oblikovalec Jared Gold, ki je žuželke ročno okrasil z zlatom in s kristali swarowsky, med prvimi ambasadorkami Carmen Electra, Charlize Theron, Pamela Anderson, dvojčici Mary-Kate in Ashley Olsen ter Katie Holmes, trend pa se je nekaj časa širil tudi med običajnimi ljudmi in ščurki so dosegli dokaj nizko ceno, od 60 do 80 evrov.

Dvojčici Olsen radi nosita ščurke.
Dvojčici Olsen radi nosita ščurke.

A kaj na vse to porečejo ljubitelji živali? Večina jih je seveda precej zaskrbljenih nad domislico, da se ljudje lepotičijo s pomočjo živih živali, prepričani so namreč, da gre za izkoriščevalski in nenaraven odnos ter da lastniki živalskega nakita pri tem pozabljajo, da so tudi ščurki in hrošči živi. Kot so dejali v organizaciji Peta, žive broške dajejo zelo žalosten pomen izrazu modni navdušenci. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije