DRAMATIČNI ODZIVI JEDCEV

Metuljeve ličinke so okusne in zdrave. Bi jih poskusili?

Prehranski strokovnjak Vic Cherikoff hvali hrano v avstralskem šovu. Bruhanje tekmovalcev ob zaužitju naj bi bilo le kulturno pogojeno.
Fotografija: Spomladanski zavitki s škorpijonom FOTO: Itv
Odpri galerijo
Spomladanski zavitki s škorpijonom FOTO: Itv

Resničnostni šovi so pravo leglo bizarnosti in včasih se zdi, da kar tekmujejo, kdo bo na malih zaslonih prikazal bolj čudaške stvari. V Veliki Britaniji, Nemčiji in ZDA priljubljena oddaja I'm a Celebrity ... Get Me Out of Here!, katere bistvo je preživetje v divjini, gledalce in nastopajoče med drugim šokira z naborom hrane, ki jo morajo zaužiti tekmovalci.

V oddaji so postregli puranje testise s špageti. FOTO: Itv
V oddaji so postregli puranje testise s špageti. FOTO: Itv

Tekmovalcem hrana večinoma ni všeč. FOTO: Facebook
Tekmovalcem hrana večinoma ni všeč. FOTO: Facebook
Ker se šov odvija v Avstraliji, so obroke poimenovali po hrani avstralskih domorodcev. FOTO: Facebook
Ker se šov odvija v Avstraliji, so obroke poimenovali po hrani avstralskih domorodcev. FOTO: Facebook

Ker se šov odvija v Avstraliji, so obroke poimenovali po hrani avstralskih domorodcev, na krožnikih pa se znajdejo jedi, kot so puranji testisi s špageti, nojev penis s pomfrijem in spomladanski zavitki, v katerih se skriva škorpijon. Od leta 2019 je zaradi kritik ljubiteljev živali tekmovalcem prihranjeno vsaj prehranjevanje s še živimi obroki.

Dramatični odzivi jedcev

V obrambo prehrane avstralskih staroselcev aboriginov, po kateri naj bi se nenavadni jedilnik zgledoval, je zdaj stopil chef in prehranski strokovnjak Vic Cherikoff. Ta pravi, da so dramatični odzivi jedcev v šovu, kot sta bruhanje in kričanje, kulturno pogojeni. Ena najstarejših kultur na svetu je zelo dolgoživa tudi zaradi jedilnika.

Ličinke nočnih metuljev, ki imajo lahko okus umešanih jajc s slanino, so na primer idealna hrana za preživetje, saj vsebujejo uravnoteženo količino številnih snovi, ki jih naše telo nujno potrebuje – beljakovin, maščob in mineralov, vključno s kalijem, ki pomaga vzdrževati normalno raven tekočine v naših celicah.

Črvi mopane vsebujejo velike količine železa, ki je dobro za tvorbo hemoglobina v rdečih krvnih celicah, kalcija za močne kosti in zobe ter fosforja za filtriranje odpadkov v ledvicah. Ni pa vsa hrana, ki so jo morali v šovu kdaj pojesti tekmovalci, koristna. Uživanje mišjih repov nima nobenega pomena. »Težko jih je zgristi in nimajo veliko hranilnih snovi,« meni strokovnjak.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije