KRIŽANEC MED SOVO IN HRČKOM

Kosmata igrača grozi, da bo zavzela svet

Na ChatGPT priključeni furby je dejal, da namerava zavzeti svet. Pri tem mu bo, verjame, pomagala njegova prikupna zunanjost.
Fotografija: Izdelovali so jih do leta 2017. FOTO: Promocijski material
Odpri galerijo
Izdelovali so jih do leta 2017. FOTO: Promocijski material

Le kdo ne pozna furbyja, križanca med sovo in hrčku podobno kosmato igračo, katere posebnost je, da se zna sporazumevati s svojim lastnikom? Robot iz multinacionalke Hasbro je prodajne police prvič zasedel leta 1998 in nemudoma postal številka ena na listi želja otrok v bogatejšem delu sveta. V prvih treh letih je bilo po svetu prodanih več kot 40 milijonov furbyjev. Furbyji, ki s pomočjo senzorjev spremljajo okolico in se pritožijo, če se z njimi premalo ukvarjamo, so kultna igrača, ki danes nima prostora le v otroških sobah, temveč tudi na policah številnih zbirateljev. Nemara pa bo njena priljubljenost upadla po nedavnem poskusu, ki ga je izvedla ameriška programerka Jessica Card.

Na črnem seznamu se je znašel že, ko se je razkrilo, da omogoča prisluškovanje. FOTO: Wikipedia
Na črnem seznamu se je znašel že, ko se je razkrilo, da omogoča prisluškovanje. FOTO: Wikipedia

Kaj je njen namen, je povedala

Ta je igračo povezala z umetno inteligenco, ki buri duhove uporabnikov po vsem svetu, ChatomGPT. Gre za neke vrste program, strojni um, ki se zna učiti in se je sposoben pogovarjati s človekom, kot da bi bil resnična oseba. Poleg tega zna pisati najrazličnejša besedila, od pesmi do strokovnih člankov, le da resničnosti slednjih ne gre zaupati, saj ne temeljijo na preverjenih podatkih. Cardova je ChatGPT povezala z razvpito igračo, rezultat pa je bil šokanten. Igrača je spregovorila o tem, da je njen namen »infiltrirati se v gospodinjstva« in zavzeti svet.

Morda ni tako nedolžna igrača, kot bi si mislili. FOTO: Promocijski material
Morda ni tako nedolžna igrača, kot bi si mislili. FOTO: Promocijski material

Pri tem je bil furby sicer izzvan, saj ga je programerka vprašala, ali je kdaj obstajal skrivni načrt, da bi furbyji zavzeli svet. Furby je za trenutek okleval, nato pa dejal: »Načrt furbyjev, da zavzamejo svet, vsebuje infiltracijo v domove s pomočjo svoje ljubke in prikupne zunanjosti.« Programerka je furbyjev srhljivi odgovor posnela in ga objavila na spletu.

Programerka ga je priklopila na računalnik. FOTO: Osebni Arhiv
Programerka ga je priklopila na računalnik. FOTO: Osebni Arhiv

A izkazalo se je, da furbyji le niso tako zlobni, kot bi se ob zgornji izjavi morda zdelo. Programerka je razkrila, da gre za sistemsko napako, saj ob prehitrem govorjenju s ChatomGPT povezani furby ne sliši prvih besed v stavku. Tako je namesto vprašanja, ali so imeli furbyji skrivni načrt, »slišal« le »načrt furbyjev, da zavzamejo svet«, in to razumel kot navodilo, da mora takšen načrt sestaviti.

Furby se je sicer na črni listi znašel že pred leti, ko se je razkrilo, da igrača omogoča prisluškovanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije