NENAVADNO BOGASTVO

Kitovo bruhanje mu bo prineslo pol milijona (FOTO)

Tajcu se je prebiranje odpadkov na plaži bogato obrestovalo. Med smetmi je našel ambro, dragoceno kozmetično sestavino.
Fotografija: Ambra je izjemno redka in cenjena. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Ambra je izjemno redka in cenjena. FOTO: Instagram

Nenavaden voščen kos, ki tehta 17 kilogramov, je ambra ali izloček kita glavača, dragocena sestavina v kozmetični industriji. Suracheta Chanchuja je med brskanjem po onesnaženi plaži v Songkhli na jugu Tajske, na kateri vedno najde kup odpadkov, primernih za vnovično uporabo, presenetila nenavadna najdba, a se mu še sanjalo ni, da bo njegovo skrbno recikliranje tako bogato poplačano.

Ambro je poznal, a ni vedel, da je tako zelo dragocena; ko so ga poučeni obvestili, da je cena za gram primerljiva z zlatom, je spoznal, da je tako rekoč zadel jackpot, saj bi mu lahko zaklad s plaže prinesel več kot pol milijona evrov! S prijatelji je pristnost najdbe preveril s preprostim preizkusom, s prižgano cigareto: kos se je začel taliti in oddajati prijeten vonj po mošusu. »Medtem ko sem pregledoval morebiti uporabne odpadke, sem našel kitovo bruhanje, kot mu največkrat rečemo. Vsaj upal sem, da je tako. A obenem se mi je zdelo nemogoče, da gre za pristen izloček, ker bi se tako velik kos z oceanskimi tokovi oblikoval v več kot sto letih! Morda pa sem imel neverjetno srečo,« pojasnjuje presrečni Surachet, ki upa, da bodo pristojne strokovne službe najdbo ocenile kot pristno in visokokakovostno, potem bo lahko ambro drago prodal kateremu od kozmetičnih gigantov.


Ambra začne svojo pot kot črn izloček neprijetnega vonja. Z leti zbledi, se po podobi in teksturi približa vosku, razvije prijetno aromo in se obarva pepelnato sivo, v kozmetični industriji pa jo uporabljajo predvsem za izdelavo krem in dišav. Gram je lahko vreden tudi 18 evrov, tako da se Suchetu obeta bajno premoženje; mimogrede, v morju pred isto obalo je ribič pred tednom dni prav tako našel cenjeno ambro, približno kilogram, rekord pa pripada trem ribičem iz Omana, ki so novembra 2016 našli kar 80 kilogramov ambre in obogateli za poltretji milijon. Ambra je sicer v morjih zelo redka najdba, zato jo v kozmetični industriji vse bolj nadomeščajo s sintetičnimi pripravki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije