NA POČITNICAH

Pustolovska Tanja Ribič: Mačka med mačkami

Objavljeno 11. januar 2020 18.00 | Posodobljeno 11. januar 2020 18.00 | Piše: Tomaž Mihelič

Čeprav sta v srcu Tanje Ribič na posebnem mestu zapisana Indija in orient, se je vanj zasidrala tudi Južnoafriška republika. Z Đurom in mlajšo hčerko Elo so poleteli na 12-dnevno dogodivščino na povabilo prijateljev in se kljub naporni poti naužili pristnih lepot. Barvita narava, srečanje z ogroženimi živalskimi vrstami, etnična raznolikost in bogata kulinarika so odtehtali vsakršno izčrpanost ter jih tako navdušili, da obisk te presunljive dežele na skrajnem jugu Afrike toplo priporočajo.

Tanja sebe bolj vidi kakor kužka, a ji vsi govorijo, da je mačka, zato se je ob elegantnem gepardu počutila precej domače.
Tanja Ribič je na zimski oddih odšla neposredno z vaje za predstavo v MGL-u ter se polna vtisov vrnila naravnost na oder svoje avtorske razprodane uspešnice Tako ti je mala. Kot emotivna in eruptivna oseba ni mogla, da ne bi z nami delila nepozabnih trenutkov v deželi ekstremov, ki smo jih lahko spremljali na njenem instagramu. »Rada delim lepe stvari, in če srečo deliš, se ta pomnoži,« je prepričana.
image
Barve, barve in še enkrat barve. 

Poleg čustev jo zaznamuje ljubezen do živali in teh je bilo v Južni Afriki na pretek. »Na potovanjih me odbijajo metropole in beton. Bistveno bolj zavzeto se posvečam naravi, pristnim etničnim skupinam, zgodovini in živalim. Zato je bilo srečanje z dvema posebnima vrstama pravi biser tokratnih aktivnih počitnic. Najprej so me prevzele divje mačke, najhitrejša živalska vrsta na svetu, ki je med bolj ogroženimi. Ker v živalskih vrtovih precej trpim, sem bila tokrat bolj pomirjena, saj so bili gepardi v rezervatu, narejenem prav za njih, da bi z obiski zbirali sredstva in kupili anatolske ovčarje. Z njimi namreč ščitijo črede ovac in drugih domačih živali pred gepardi, zato kmetom ni treba ubijati teh elegantnih zveri. Na začetku so me podučili, kako se vesti ob srečanju z njimi, in priznati moram, da je celoten proces zares čaroben. Pred tabo je zleknjena, mirna, in med dotikanjem imaš občutek, da je ob tebi hišna mucka,« polna najlepših spominov pripoveduje igralka.
image
Najprej se je z morskimi levi srečala na kopnem, potem pa z njimi zaplavala še v oceanu. 

Tudi plavanje z morskimi levi je nanjo naredilo izjemen vtis. »Vsi so mi govorili, da sem nora, ker se spuščam v to, češ, kako nevarna je lahko ta dogodivščina, poleg tega je plavanje v oceanu že samo po sebi izziv. Nisem se zmenila za opozorila, raje sem poslušala svoj notranji glas in mojstre, ki so me z gumenjakom peljali na otok, okoli katerega se je podilo na stotine kosmatincev. Morje je res precej drugačno od Jadrana, manj bistro, razburkano, večmetrski valovi so se zaganjali v skale in temperatura vode je bila okoli 10 stopinj. Pod mano je bil cel gozd alg, velikih kot drevesa, poln zlatih niti, skozi katere se podijo modre ribe, kakor da bi bila v kakšni Disneyjevi animaciji. Potem so prišle te ljubke debele balerine, ki so na kopnem videti precej nerodno, v vodi pa švigajo mimo tebe, se dotikajo tvojih nog in se valjajo naokoli,« navdušeno opisuje nevsakdanje prizore z morskimi levi.
image
Med odkrivanjem lepote se je našlo par uric tudi za uživanje na plaži. 

Seveda je uživala tudi na kopnem, med vzponom na Mizasto goro, od koder je imela spektakularen pogled na barvito pokrajino črne celine, v daljavi pa se je bleščala Antarktika. Prvovrstne podnebne razmere omogočajo, da prav tam uspevajo najboljša vina na svetu. »Da ne omenjam kulinarike, saj so nam brbončice kar skakale od veselja. Vse skupaj je bilo precej naporno za telo, zato pa toliko bolj blagodejno za dušo,« nam je še zaupala Tanja in dodala, da se je vredno podati na južnoafriško pustolovščino.
 
Deli s prijatelji