Zaslužek partneric, ki v moških vzbuja stres

Moški v razmerju se še kako obremenjujejo z zaslužkom.
Fotografija: Moški občutek možatosti velikokrat povezujejo s svojim zaslužkom. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Moški občutek možatosti velikokrat povezujejo s svojim zaslužkom. FOTO: Thinkstock

Pripadniki močnejšega spola, ki edini prispevajo v družinski proračun, so v velikem stresu. Ta pa je še občutnejši, kadar se njihove partnerice lahko pohvalijo z višjo plačo, kot jo prejemajo sami, je pokazala študija britanske univerze Bath.

Tamkajšnji strokovnjaki so namreč ugotovili, če se na račun partnerice steka več kot 40 odstotkov skupnega družinskega dohodka, moški občutijo veliko tesnobe in stresa. Do teh spoznanj so se znanstveniki dokopali s spremljanjem šest tisoč heteroseksualnih parov, ki so bili v razmerju 15 let ali dlje. Količino stresa so določili na podlagi občutkov žalosti, tesnobe, brezupa in brez vrednosti.

Manj denarja, manjši občutek možatosti

Vzrok za tesnobo, če zaslužek partnerice presega njihovega, je povezan s patriarhalno kulturo družbe. »V preteklosti se je pričakovalo, da bo moški s finančnega vidika skrbel za družino, in občutek možatosti je tesno povezan s tem pričakovanjem,« je povedala  Joanna Syrda, ena od znanstvenic, ki je sodelovala pri izvedbi omenjene raziskave.

Pravilo in izjeme

Izjema s tega vidika so pari, kjer je ona zaslužila več, še preden sta partnerja zaživela skupaj. V tem primeru je neravnotežje v prihodkih pričakovano in vnaprej sprejeto. »Če je ona pred zakonom ali zvezo zaslužila več od njega, ima večji zaslužek ženske na stres moškega manjši vpliv in je včasih celo razlog za partnerstvo,« je povedala Syrdajeva.

Ključno je razmerje

Raziskava je pokazala še, da so moški v stresu tudi, v kolikor so edini, ki polnijo družinsko blagajno, vendar je ta manjši, kot kadar partnerice zaslužijo več od njih. V zaključku študije so znanstveniki postregli še z dejstvom, da so moški zadovoljni, kadar sta zaslužka obeh parterjev približno enaka, idealno razmerje z njihovega vidika pa znaša 60 : 40 v njihovo korist. Kar pomeni, da on domov prinese 60 in ona 40 odstotkov finančnih sredstev.

Še vedno velike razlike

Sicer pa je globalna študija Svetovnega ekonomskega foruma leta 2018 pokazala, da moški večinoma zaslužijo več od žensk in po nekaterih ocenah bo ta trend prisoten vsaj še 200 let. V tolikšnem času naj bi se po napovedih ekonomistov razlike v zaslužkih glede na spol izbrisale, največji napredek pa so v smislu enakopravnejšega zaslužka do zdaj dosegle Islandija, Norveška, Švedska in Finska.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije