JAJCA

Mehko, poltrdo ali trdo?

Kuhanje jajc je na prvi pogled mačji kašelj, a vendarle je treba poznati nekaj pravil.
Fotografija: Mehko kuhano jajce je priljubljen zajtrk. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Mehko kuhano jajce je priljubljen zajtrk. FOTO: Guliver/Getty Images

Čeprav velja, da si znajo jajca pripraviti tudi tisti, ki so oropani prav vseh kulinaričnih veščin, pa je treba za pravilno kuhana kljub temu upoštevati nekaj pravil. Sploh če si ne želimo počenih lupin ali pa bi za zajtrk radi pojedli ravno prav kuhano jajce. Kaj je ravno prav, je seveda odvisno od okusa posameznika, v grobem pa lahko izbiramo med mehko, poltrdo in trdo kuhanim. Pri prvem ostane rumenjak tekoč, beljak pa mehek in tudi še malo tekoč, pri poltrdo kuhanih je beljak čvrst, rumenjak mehek, pri trdo kuhanih pa je oboje čvrsto.

Brez zelenega roba

Trdo kuhanih ne vremo predolgo. FOTO: Guliver/Getty Images
Trdo kuhanih ne vremo predolgo. FOTO: Guliver/Getty Images
Pri trdo kuhanih je zelo pomembno, da jih ne kuhamo predolgo, saj se okoli rumenjaka zelo rad naredi zelen rob. Ta ni nevaren, je pa znak, da ste jajca kuhali predolgo ali na previsoki temperaturi. Zelena obroba je posledica reakcije med žveplom v beljaku in železom v rumenjaku. Ker se jajce s starostjo na neki način suši, je v starejših več zraka kot v svežih – to je tudi razlog, da se sveža težje lupijo kot starejša.


V mehko kuhamo le povsem sveža jajca, najprimernejša so stara med štiri in deset dni, poltrdo in trdo lahko pripravimo tudi malce starejša. Med kuhanjem morajo biti povsem pokrita z vodo, ta naj bo najmanj tri ali štiri centimetre nad jajci. Da lupina ne bo počila, jih prej ogrejemo na sobno temperaturo; če se nam zelo mudi, jih lahko za nekaj minut položimo v toplo vodo. Da jih lažje ločimo od lupine, uporabimo starejša jajca, vodi pa dodamo sol. Vodi lahko dodamo tudi žlico kisa, ki prepreči, da bi se beljak – če je jajček razpokan – med kuhanjem izlil.

Tri minute za mehko

Jajca lahko začnemo kuhati v hladni vodi ali pa jih previdno denemo v vrelo. FOTO: Guliver/Getty Images
Jajca lahko začnemo kuhati v hladni vodi ali pa jih previdno denemo v vrelo. FOTO: Guliver/Getty Images
Kuhamo jih lahko na dva načina: po prvem jih lahko položimo v vrelo vodo, in to previdno, da lupina ne bi počila in bi beljak postal žilav, lahko pa jih položimo v hladno vodo in prižgemo plin, pri tem čas kuhanja merimo od trenutka, ko voda zavre. Za mehko kuhano v vreli vodi kuhamo od 3 do 4 minute, poltrdo od pet do šest minut, trdo kuhano pa od osem do deset minut. Najhitreje moramo porabiti mehko kuhana. Neolupljena poltrdo in trdo kuhana lahko v hladilniku hranimo štiri dni, olupljena trdo kuhana pa lahko hranimo v hladni vodi v hladilniku največ dva dni.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije