TEHNOLOGIJA

Z mobilcem do profi fotografije: nasveti za vsakogar

Nekaj nasvetov za vsakogar, kako delati boljše fotografije. Vaja dela mojstra.
Fotografija: Sodobni telefoni so tako dobri, da je dovolj, če si včasih na pravem mestu ob pravem času. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Sodobni telefoni so tako dobri, da je dovolj, če si včasih na pravem mestu ob pravem času. FOTO: Staš Ivanc

Pametni telefoni so v zadnjih letih s trga skoraj popolnoma izrinili kompaktne kamere pa tudi že resnejše fotoaparate, saj so njihovi fotoaparati boljši z vsako generacijo. Iphone 11 pro, samsung galaxy S10+, huawei P30 pro in google pixel 4 imajo odlične kamere, vedno boljše fotografije pa delajo tudi telefoni srednjega razreda, ki imajo vedno več kamer, ki jim pomaga tudi izpopolnjena programska oprema. A tudi s še tako dobrim telefonom lahko naredimo slabo fotografijo.

Škljocajmo

Telefon imamo vedno s seboj in zato le slikajmo z njim, da dobimo prakso, še posebno če rezultati niso tako dobri, kot bi pričakovali. Več ko bomo slikali, več bo verjetnosti, da nam bo uspelo narediti dobro fotografijo. Morda bomo našli svoj slog, začeli bomo izkoriščati različne zorne kote in nastavitve, s pomočjo katerih bomo naredili boljši posnetek. Zvečer lahko na kavču v miru pregledamo, kaj smo posneli čez dan, in ugotavljamo, kaj je v redu in kaj ne.

Bodimo ustvarjalni

Koncerte je precej zoprno snemati, saj se svetloba nenehno spreminja. Še najbolje je, če fotografiramo rafalno: ena slika bo že v redu. FOTO: Staš Ivanc
Koncerte je precej zoprno snemati, saj se svetloba nenehno spreminja. Še najbolje je, če fotografiramo rafalno: ena slika bo že v redu. FOTO: Staš Ivanc
Še tako dolgočasni posnetek lahko izboljšamo z drugačnim zornim kotom. Dovolj je lahko že, če počepnemo ali morda malce nagnemo telefon. Je kje kakšna zanimiva senca, nenavaden objekt, ki bi ga lahko posneli iz drugačnega kota kakor le stoje s telefonom pred očmi? Profesionalni fotografi hitro prepoznajo zanimive prizore, a tudi oni so se morali učiti in predvsem veliko fotografirati. Več ko bomo slikali in eksperimentirali, več izkušenj bomo pridobili in boljše slike bomo delali.

Izkoristimo vire svetlobe

Fotografija potrebuje svetlobo in ni kamere, ki bi naredila odličen posnetek v popolni temi. Ko sonce zaide, moramo najti drug vir svetlobe. Dobra rešitev za nočno fotografijo so lahko ulične svetilke, žarometi mimovozečih avtomobilov ali osvetljene izložbe trgovin. Pri tem nam bo pomagal tudi telefon, saj imajo vsi premijski telefoni že zelo napredne načine nočne fotografije, pri katerih zajamejo serijo posnetkov z različnimi nastavitvami in jih nato združijo v optimalno celoto. Je pa pri nočni fotografiji treba paziti, da v kadru nimamo premikajočih se objektov, sicer bo slika razmazana. Po drugi strani lahko to izkoristimo kot umetniški učinek, ko smo enkrat že bolj izurjeni.

Uporabljajmo vse kamere

Slovite barvalnice usnja v maroškem Fezu v resnici niso tako slikovite. Filtri naredijo svoje. FOTO: Staš Ivanc
Slovite barvalnice usnja v maroškem Fezu v resnici niso tako slikovite. Filtri naredijo svoje. FOTO: Staš Ivanc
Vedno več telefonov ima več kamer z različnimi goriščnimi razdaljami (označujemo jih v milimetrih), ki nam ponujajo različne perspektive in omogočajo zumiranje (približevanje ali oddaljevanje) brez izgube kakovosti.
Igrajmo se z njimi in uporabimo telefoto kamero za približan posnetek oziroma ultraširokokotno kamero za širši posnetek, kar še posebno pride prav pri fotografiranju pokrajine.

Portretni način

Profesionalni fotografi za doseganje t. i. boke učinka uporabljajo teleobjektive, s katerimi pri slikanju portretov zameglijo ozadje. Na ta način poudarijo objekt, ki ga fotografirajo. Sodobni telefoni se znajo temu že precej približati, pri čemer uporabljajo več kamer hkrati, pomaga pa jim tudi programska oprema, ki umetno zamegli ozadje. Ker pa telefoto leče sprejmejo manj svetlobe od običajnih, je portrete dobro slikati pri dobri svetlobi. Pozorni pa moramo biti tudi na morebitne objekte v ozadju, saj jih bo telefon težje ločil od portreta in slika ne bo tako lepo zamegljena. Globinski učinek je najboljši, ko slikamo z razdalje dveh do treh metrov, vsekakor pa je vredno malo eksperimentirati, da bomo videli, kako naredimo najboljšega.

Ročne nastavitve

Le malce obdelave v snapseedu in kontrasti so poudarjeni. FOTO: Staš Ivanc
Le malce obdelave v snapseedu in kontrasti so poudarjeni. FOTO: Staš Ivanc
Ko se že nekoliko znajdemo pri izbiri kadra, izklopimo pomagala (AI, umetna inteligenca, ki prepoznava prizore in sama prilagaja nastavitve) in se lotimo ročnih nastavitev. Applovi iphoni so pri tem zelo omejeni, zato si je treba omisliti kakšno fotografsko aplikacijo zunanjih avtorjev. Androidni telefoni, vsaj tisti z vrha ponudbe, so veliko bolj radodarni, saj lahko v ročnem ali »pro« načinu po navadi sami določamo občutljivost za svetlobo, čas odpiranja zaslonke, način ostrenja, nad- ali podosvetlitev in nastavitve beline. Če podaljšamo čas odprtja zaslonke, lahko dobimo umetniško zabrisane posnetke gibanja, po drugi strani pa lahko z zelo kratkim časom zaslonke naredimo ostro sliko tudi pri hitrih športih. Pri boljših telefonih (pri iphonu le v neapplovskih foto aplikacijah) lahko izberemo tudi fotografski format raw, ki pri zelo svetlih in zelo temnih delih fotografije shrani več podrobnosti kot običajni format jpg, s čimer lahko pri urejanju slike umirimo preosvetljene dele ali okrepimo sence na fotografiji. V raw formatu se ne shranijo nastavitve beline, tako da lahko naknadno spreminjamo barvne tone bolj realistično, kakor če bi sliki le dodali barvni filter. Ker pa so fotografije v formatu raw precej obsežnejše od tistih v zapisu jpg, je treba paziti, da imamo v telefonu dovolj prostora za shranjevanje.

Obdelava fotografij

Na koncu pa še obdelamo fotografijo. Tako Googlova aplikacija foto in Applova photos ponujata vedno več možnosti za urejanje in dodajanje filtrov, še bolj pa se lahko poigramo v namenskih aplikacijah, kot so (brezplačne) snapseed ter Adobe lightroom in photoshop express. Skoraj vsaka profesionalna fotografija je naknadno obdelana. Surove fotografije so lahko videti precej bolj pusto od tistih, ki jih je obdelala umetna inteligenca v telefonu, poleg tega jih je naknadno lažje in lepše obdelati, še sploh če snemamo v formatu raw. In pri aplikacijah za urejanje fotografij imamo vedno možnost, da razveljavimo vse spremembe, če smo se kje ušteli, in začnemo znova.

 
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas