KOLINE

Ni vseeno, kako so koline narezane

Društvo domačih kolin pripravilo že 18. ocenjevanje, ovrednotili so 105 vzorcev, največ krvavic in mesenih klobas.
Fotografija: Nagrajeni izdelki FOTO: Anton Hruševar
Odpri galerijo
Nagrajeni izdelki FOTO: Anton Hruševar

Januar je čas kolin. Minulo soboto je Društvo domače koline iz Kostanjevice na Krki v gostišču Žolnir organiziralo že 18. ocenjevanje domačih kolin in slanih potic.
Kot nam je povedal predsednik društva Franc Kovačič, je letos petčlanska strokovna komisija ocenila kar 105 vzorcev.
»Imeli smo 41 vzorcev krvavic, 32 vzorcev mesenih klobas, sedem pečenic, sedem vzorcev ocvirkov, 14 tlačenk, pa spet sedem vzorcev slanih potic in tako naprej,« nam je povedal Kovačič in dodal, da so letos zelo zadovoljni tako s kakovostjo kot udeležbo.

V krvavicah tudi majaron

»Če povzamem, je letos kakovost omenjenih kolin boljša kot lani, kar kaže, da smo se voljni učiti, zato je napredek viden.«
Komisijo so sestavljali sami izkušeni gurmani poskuševalci: Peter Vrstovšek, Vinko Kuntarič, Boris Kranjc, Silvo Vide in Alojz Zorič, vsi se na vsako ocenjevanje posebej pripravijo, saj mora biti okus karseda oster in občutljiv.
Kovačič nam je pojasnil, da je pri vsakem ocenjevanju mesnin ključna figura t. i. rezač, to je tisti, ki skrbno pripravi in predvsem enakomerno nareže klobase na kolute, ki ne smejo biti ne preveliki in ne premajhni. To zahtevno vlogo je tokrat opravil Franc Grabnar, ki je vsako krvavico posebej na leseni deski narezal z ostrim nožem.
»Ocenjujemo splošni videz klobase, teksturo preseka in seveda okus, ki je pogosto lokalno obarvan. Običajno v krvavice dodajo sol in poper, pri nas pa je starodavna navada dodati domači majaron, ki da našim krvavicam posebno aromo,« je povedal predsednik Franc.
Zanimivo je, da so ocenili sedem vzorcev domačih ocvirkov: »Kot kaže, se svinjska mast in ocvirki počasi vračajo. Tudi tu ocenjujemo okus in seveda barvo, ki mora biti zlato rumena.«
Najboljšo in najlepšo krvavico je letos pripravil Alojz Žabkar z Dolnje Prekope. Najboljšo mesenko je izdelal Ivan Urbanč iz Podbočja.

Najboljša Silvova pečenica

Prvo mesto v kategoriji pečenic je odnesel Silvo Vide iz Grobelj, najboljšo tlačenko pa je izdelal Ivan Prah iz Velikega Podloga. Najlepše ocvirke je spražil Izidor Škrbina iz Šmarjete.
Potice je ocenjevala posebna, tričlanska komisija: Mihela Blatnik, Anica Škedelj in Jožica Pavlič.
Ocenile so, da je najboljšo spekla Nataša Vide iz Grobelj. Tajnica društva Brigita Kovačič nas je opozorila: »Komisija ocenjuje vse slane potice, ocvirkovice, sirove ipd. Na šentjernejskem koncu je tradicionalno priljubljena riževa potica z ocvirki, ki je iz vlečenega testa, tradicionalna ocvirkovka pa je iz shajanega testa.«
Videtova je tako prvo mesto osvojila z ocvirkovico iz shajanega testa, medtem ko sta drugouvrščena Jožica Vodopivec iz Šmalčje vasi in Anica Selak iz Šentjerneja spekli riževo vlečeno.
Sicer društvo po besedah Kovačiča šteje okroglo 100 članov, ki vsako leto januarja pripravijo ocenjevanje domačih kolin: »Konec marca ali aprila pa ocenjujemo suhomesne izdelke; salame, špeh in podobno.«
Kovačič meni, da so dokaj dobro ohranili tradicijo domačih kolin. »Na dvoriščih kmetij v naši okolici še vedno pripravijo tradicionalne kmečke koline. Nam v društvu pa gre za to, da znanje prenesemo naslednjim rodovom.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije