Kamin čistimo vsaj enkrat na mesec

Ob redni uporabi ga moramo redno čistiti, če kurimo vsak dan, to storimo večkrat na mesec.
Fotografija: Posebno pozornost zahteva steklo. FOTOGRAFIJE: Guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Posebno pozornost zahteva steklo. FOTOGRAFIJE: Guliver/GETTY IMAGES

Kljub centralnim sistemom kurjave, s katerim se pri nas ogreva večina stanovanj in hiš, je kamin še vedno ali vse bolj priljubljen v naših domovih. Če pustimo ob strani romantiko, ki je mnogim glavni razlog za njegovo vgradnjo, ne smemo zanemariti njegove praktične prednosti. Na začetku in na koncu kurilne sezone, ko mraz še ni prehud, lahko namreč hišo oziroma stanovanje ogrevamo samo s kaminom, zlasti pri modernih gradnjah, kjer so prostori odprti in se toplota širi po vsem domu. V mili zimi se čas, ko ogrevamo samo s kaminom, še podaljša. Seveda pa kamin kot tudi druge peči na trdno gorivo zahteva precej več dela kot centralni sistem, pri katerem je največji napor, ki ga moramo vložiti, da bo hiša topla, pritiskanje na gumbe. A kdor ima kamin v dnevni sobi, prisega, da prijetna toplota živega ognja odtehta sekanje in prenašanje drv ter čiščenje peči in okolice, če se kaj raztrese.

Pepel in saje

Osnovno čiščenje opravimo po vsakem kurjenju.
Osnovno čiščenje opravimo po vsakem kurjenju.
Kamin se umaže s pepelom, stranskim produktom pri gorenju lesa, ter sajami. Pepel seveda odstranjujemo redno, po vsakem kurjenju, ko se kamin ohladi, pri čemer kurišče počistimo še z metlo. Kajpak pometemo tudi pepel, ki se morebiti raztrese po tleh. Ta del čiščenja je povsem enostaven, malce več truda pa zahteva čiščenje sajastih oblog, ki nastajajo v procesu gorenja. Saje niso le lepotno moteče, ko se naberejo na steklenih vratih sobnega kamnina in te postanejo motne in umazane, temveč bo očiščena peč bolje delovala, redno čiščenje bo podaljšalo njeno življenjsko dobo. Redno čiščenje je tudi bolj enostavno kot čiščenje saj, ki so se vso sezono nabirale in zažgale na površine.

Za čiščenje stekla lahko kupimo ustrezna čistila, vendar je pri tem potrebna previdnost, saj so ta čistila agresivna, zato ob dolgotrajni uporabi poškodujejo steklo pa tudi tesnila na vratih. Čistila ne nanašamo neposredno na steklo, temveč z njim napojimo krpo in ga z njo pobrišemo. Da bi se izognili vsem tem zagatam pa tudi stroškom za čistila, lahko uporabimo sredstvo, ki ga imamo pri kurjenju lesa vedno na voljo, to je pepel; čeprav se nam morda ne zdi tako, pa je pepel manj agresiven od kemičnih čistil, delo pa opravimo z lahkoto. Enostavno: krpo namočimo in ožamemo, nanjo potresemo pepel in zdrgnemo steklo. Na koncu seveda obrišemo s čisto vlažno krpo, da na steklu ne bodo ostale sledi pepela.

Suha drva

Ni odveč omeniti, da se manj saj nabira v peči, v kateri pravilno kurimo, najpomembnejša pa je izbira drv. Ta morajo biti suha, najbolje je uporabiti tista, ki so se v zračnem in suhem prostoru sušila dve leti. Najpogosteje uporabljamo bukov, v odprtih kaminih lahko brezov les, ki med gorenjem ustvari le malo saj, poleg tega pa ne prasketa.

Očistiti je treba tudi saje, ki se naberejo v peči, to počnemo hkrati, kot smo že zapisali, najbolje enkrat mesečno. Iz notranjosti odstranimo vse dele, vrata, pregrade in peč očistimo z žičnato krtačo. S tem bomo odstranili sajaste obloge, zelo previdno jih pometemo z metlico in pospravimo na smetišnico. Še bolje je, če si omislimo namenski sesalnik za čiščenje kamina. Povejmo še, da mora biti kamin povsem ohlajen. Kljub rednemu čiščenju seveda poskrbimo, da bo peč oziroma dimnik redno čistil tudi dimnikar. Temeljito čiščenje kamina in drugih peči opravimo konec kurilne sezone, da bomo mirno pričakali naslednjo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije